V Rusku se konal tradiční sjezd Dědů Mrazů. Bílé vousy nasazují i ženy

Už po sedmé se v severoruském Rybinsku konal velmi zvláštní sjezd. Na náměstí tam rokovalo přes tisíc ruských Dědů Mrázů, včetně toho hlavního, který tradičně na svou novoroční cestu za dětmi vyráží ze svého domova ve Velikém Usťugu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní Děda Mráz.

Hlavní Děda Mráz. | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Vzhled Dědy Mráze se s postupem času změnil. Někteří na sraz přijeli v moderním autě nebo dokonce na čtyřkolkách. Hlavní Děda Mráz přijel po hlavní třídě až na náměstí , kde se za soumraku konala jejich každoroční porada, v limuzíně.

„Celé to vymyslel bývalý starosta města, kterého měli lidé hodně rádi, protože si ho sami zvolili. To se změnilo – teď nám starostu jmenují seshora, ale tradice zůstala. Děda Mráz – to je taková pozitivní postava, zvěstuje můj nejoblíbenější svátek – Nový rok – a přináší určité naděje,“ říká Stanislav Mělčický z Rybinska.

Protože by sám asi všechny dárky rozdat nestihl a přesčasy mu nikdo nezaplatí, potřebuje celý pluk Dědů Mrázů. Těch je ale nedostatek, a proto se této role ujímají i ženy. V Rybinsku každý rok na začátku prosince pořádají kurzy pro všechny adepty dědomrázovské profese a už jimi prošlo několik tisíc zájemců.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme