Protesty v Polsku nekončí. Respektujte lidi a ústavní zásady, apeluje na vládu Tusk

Polská opozice v neděli znovu protestuje proti omezení přístupu novinářů do dolní komory parlamentu (Sejmu) a způsobu hlasování o rozpočtu na příští rok. Někteří opoziční poslanci totiž k jednání nebyli připuštěni. Vyvolané demonstrace v pátek vyvrcholily tím, že v noci tisíce protestujících obklíčily parlament a odmítaly poslance pustit ven. Bývalý polský premiér si myslí, že se jedná o ohrožení právního státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Polsku den 3: iniciativa KOD před sídlem Ústavního soudu

Protesty v Polsku den 3: iniciativa KOD před sídlem Ústavního soudu | Foto: Filip Harzer

Před polským parlamentem se má v neděli demonstrovat znovu. Tamní premiérka Beata Szydlová vyzývá protestující ke klidu.

„Situace, kdy opozice vyvolává krajní emoce, kterých jsme byli včera svědky, nemá nic společného se skutečným stavem naší země. Naopak,“ říká Szydlová. Podle ní je to spíše důsledek bezradnosti a frustrace těch, kteří ztratili vládu a nejsou schopni přesvědčit Poláky o své pravdě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poláci protestují proti omezením pro novináře. Donald Tusk si myslí, že se jedná o ohrožení právního státu.

Prezident Andrzej Duda slíbil, že je připravený zprostředkovat klidné jednání mezi opozicí a vládní stranou Právo a spravedlnost. Předseda Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk nicméně při návštěvě Wroclawi mluvil o ohrožení právního státu v Polsku.

Respektujte lidi, říká Tusk

„Demokracie, která brání lidem v přístupu k informacím nebo nařizuje jeden model života, je stejně neúnosná jako diktatura. Osobně si pamatuji, co znamenají prosince v polské historii. Apeluji na ty, kteří v Polsku fakticky vládnou, aby respektovali lidi, ústavní zásady, zavedené zvyklosti a dobré zvyky,“ komentuje situaci Tusk.

‚Přestaň mlčet, prezidente! Hanba v polském parlamentu!‘ Tisíce lidí v Polsku protestují proti vládě

Číst článek

Premiérka Szydlová na druhou stranu viní z ohrožení demokracie opozici. „Křik, vyhledávání chaosu, destabilizace. To jsou metody, které se bohužel staly nástroji opozičních stran. Nemá to nic společného se zásadami právního státu a evropských demokracií,“ říká Szydlová.

Opozice je v menšině

Opoziční předák Ryszard Petru polské premiérce v této otázce oponuje. „My máme jinou otázku. Proč vláda ničí polskou demokracii? Proč se bojí, aby se jim Poláci dívali na ruce? Proč o tom paní premiérka nemluvila? Asi proto, že ví, že nepracuje dobře a Polsko začíná stagnovat,“ obviňuje premiérku Petru.

Demonstrace v Polsku jsou pokračováním více než rok trvajících protestů. Zatím ale opozice nedokázala současnou varšavskou vládu skutečně ohrozit. Premiérka Beata Szydlová a její strana Právo a spravedlnost mají v parlamentu jasnou a bezpečnou většinu.

Vít Pohanka, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme