Jak vybrat snowboard? Podle rovnice lepší jezdec = delší prkno. Záleží i na výšce a váze

Snowboardový boom se pomalu ale jistě vrací do Čech. Čím dál víc lyžařů v poslední době opět mění lyže za prkno. Pokud je to jednou ročně nebo se jedná o děti, není třeba hned kupovat vlastní. I půjčovny dnes už nabízí velmi vysoký standard.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejdůležitější pro skluznici snowboardu je mazání

Nejdůležitější pro skluznici snowboardu je mazání | Foto: Fotobanka Pixabay

„Úplně první důležitý aspekt je, jestli si člověk chce prkno půjčit, nebo koupit a kolik na to má peněz. Když si to chce vyzkoušet někde o víkendu, tak mu určitě řekneme, ať si půjčí prkno v půjčovně,“ říká vedoucí prodejny Happy Sport Modřany Tomáš Nejedlý.

Na výběr jsou také různé šířky a tvrdost. Výběr se odvíjí od výšky a váhy a poradci se snaží vybrat tak, aby snowboard zkrátka fungoval tak, jak má.

Pokud ale patříte mezi zkušenější a déle jezdící snowboardisty, budete už určitě chtít snowboard vlastní. Je namístě rozmyslet si, i podle obsahu peněženky, jestli nový či bude stačit levnější použitý, který ale nemusí být méně kvalitní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak si správně vybrat snowboard? Nezáleží pouze na tom, jaký má na sobě obrázek a jakou má barvu...

„Vždycky něco je k něčemu speciálně upravené a my musíme určit, kde se budeme nejvíc pohybovat, abychom se přiblížili krásnému zážitku. Čím je člověk lepší jezdec, tím snese delší prkno. Pokud nechce skákat v parku tři sta šedesátky, kde páka by neměla být zbytečně dlouhá,“ vysvětluje a dodává, že obecná míra je od kořene nosu až po výšku postavy. Ovšem rychlí jezdci můžou mít delší a tvrdší.

„Šířka prkna se odvíjí od toho, jestli chceme jezdit ve freeridu, hlubokém sněhu, nebo jak máme velké nohy,“ tvrdí Nejedlý a doporučuje začínat nákup od bot. „Chtělo by to boty, pak prkno a následně to sladit s tím vázáním.“

Když si vyberete all-mountainový snowboard, tedy prkno, na kterém budeme jezdit převážně po sjezdovce, budete potřebovat: „Určité krojení, délka a tvrdost se vybere podle výšky váhy a razance, kterou asi pojede. Čím je prkno ovladatelnější a hravější, tím hůře se na něm samozřejmě jede klasický oblouk.“

Skluznice snowboardu nesmí vyschnout, radí servisman. Prkno vyžaduje péči odborníků

Číst článek

Přejeme tedy šťastnou ruku při výběru a než půjdete snowboard kupovat, opravdu si dobře rozmyslete, kde na něm budete chtít nejvíc jezdit.

„Nedá se úplně obecně říct, na co by si člověk měl dát pozor, protože firmy nabízí velkou škálu různých flexí, průhybu, jsou různě zvlněné. Některá prkna jsou prohnutá a tak ovladatelná, že se dá říct, že jsou taneční. Samozřejmě, že jsou určena na blbnutí do parku,“ uzavírá Nejedlý.

Jakub Kanta, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme