Mladou generaci by měly k turistice přilákat certifikované tratě s důrazem na příjemný povrch

Vánoční období je spojené i s dárky a jeden takový dostanou možná už brzy turisté. Po vzoru Německa a některých dalších evropských zemí vzniknou v České republice takzvané certifikované tratě. Po některých připravovaných jsme se alespoň na mapě prošli dopředu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krušné hory - rozcestník

Krušné hory - rozcestník | Foto: Ladislav Bába

„To je stezka podél Lužnice a je to z přeshraničního projektu, takže asi třetina vede po rakouském území a dvě třetiny po našem. Vede to od pramene Lužnice až do ústí u Týna nad Vltavou,“ ukazuje generální sekretář Klubu českých turistů Mojmír Nováček reportérovi Radiožurnálu Jaroslavu Plašilovi.

Společně prohlíželi mapy a některé cesty, které by mohly dostat certifikát od Ministerstva pro místní rozvoj. Trasy mohou být krátké, ale i dálkové, několikatýdenní jako třeba ta z nejzápadnějšího koutu Česka do Děčína. „Ta modrá je v Německu a u nás na ni bude navazovat červená,“ říká Nováček. Stezka vede přes celé Krušné hory a čítá šestnáct denních etap, kdy průměrná délka je 18,3 kilometru.

Turisté budou i nadále chodit po značkách, tak jak jsou zvyklí. Když ale bude trať certifikovaná, budou mít větší šanci, že narazí na občerstvení, najdou nocleh a půjde se jim lépe po příjemnějším povrchu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klub českých turistů chce na stezky přilákat nové lidi, pomoct by měly certifikované tratě

„Tam je podmínka na to, aby vedly co nejméně porušenou přírodou. To je základní kritérium pro zařazení mezi tyto trasy. Podmínky přesně říkají, kolik nejvíc procent trasy může vést po tvrdém povrchu jako je asfalt nebo kolik nejméně procent musí vést po přírodním povrchu. Chceme to spustit pokud možno co nejdřív,“ vysvětluje Nováček.

Zároveň prozradil, že tato aktivita je v Německu už patnáct let. „Na vytipovaných certifikovaných trasách se jim podařilo zvýšit návštěvnost asi na dvojnásobek a zejména přitáhli mladé lidi. My se teď snažíme, abychom podobné principy zavedli i u nás, abychom dokázali říct, že tato trasa je hezčí a příjemnější než jiné,“ dodává.

Cesty by tak měly vést příjemnou krajinou, aby tam byly nějaké zajímavosti a případně občerstvovací zařízení či možnost odpočinku. Důraz je kladen na to, aby cesta vedla po příjemném povrchu.

Chodit do přírody či po památkách mohou mladší i starší lidé samozřejmě i v době, kdy ještě tratě certifikované nejsou. Zvlášť teď v časech vánočních svátků, na Silvestra a Nový rok si mohou lidé vybírat ze spousty tradičních pochodů a veřejných akcí.

Jaroslav Plašil, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme