Porušování lidských práv na Kubě pokračuje. Úřady zatkly desítky lidí, aby nemohli demonstrovat

Se smrtí Fidela Castra na Kubě neskončilo porušování lidských práva a svobod. Úřady pozatýkaly několik desítek lidí na východě země, aby jim zabránily v demonstrování. Měli organizovat první manifestace za propuštění politických vězňů od smrti diktátora, informovala agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fidel Castro (vpravo)

Fidel Castro (vpravo) | Foto: Ricardo Stuckert, PR, CC BY 3.0 BR

„Zatím jsme spočítali 42 zadržených, z toho 20 v Santiagu a 10 v Havaně," řekl agentuře AFP José Daniel Ferrer. Tento šéf Vlasteneckého svazu Kuby byl také několik hodin držen na policii v Santiagu de Cuba, kde byl před dvěma týdny Fidel Castro pohřben.

„Vyhrožovali mi a tvrdili, že svoláním demonstrace jsem se dopustil trestných činů veřejných nepokojů, atentátu, neúcty a špionáže," uvedl Ferrer po svém propuštění.

Zemřel bývalý kubánský vůdce Fidel Castro. Tělo spálí ještě dnes

Číst článek

Kubánský režim popírá, že by v zemi existovali političtí vězni, jak tvrdí opozice a mezinárodní organizace pro lidská práva. Režim často disidenty zatýká jen na krátkou dobu, aby nemohli demonstrovat v ulicích. Takto například policie každou neděli zadrží několik členek hnutí Dámy v bílém, nebo hlídkuje před jejich domy, aby jim zabránila v tradičním nedělním protestu proti vládě.

V pátek byla také na Kubě na několik hodin zadržena a poté vyhoštěna ze země americká právnička Kimberley Motleyová. Zatčena byla spolu s kubánským hudebníkem Gorkim Ávilou, lídrem punkové skupiny Porno para Ricardo. Ávila, který letos v létě vyprávěl o porušování lidských práv na Kubě i účastníkům rockového festivalu v Trutnově, se chtěl s Motleyovou poradit ohledně případu jiného aktivisty Danila Maldonada.

Maldonado byl zatčen den po smrti Fidela Castra proto, že na zeď v Havaně namaloval graffiti s větou „Se fue" (Odešel). Nyní mu hrozí až tři roky vězení za „poškozování státního majetku". Dvaatřicetiletý aktivista, označovaný organizací Amnesty International za „vězně svědomí", byl zatčen již v minulosti kvůli kresbě dvou prasat, které pojmenoval Fidel a Raúl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme