Kosmetický přípravek zabil v Irkutsku 33 lidí. Lidé ho pijí místo alkoholu

Na otravu alkoholem zemřelo v ruském městě Irkutsk od soboty nejméně 33 lidí. Dalších 38 je podle agentury Interfax, která se odvolává na lékařské zdroje, ve vážném stavu v nemocnici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská vodka

Ruská vodka | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Th1234

Oběti vypily podomácku vyráběný alkohol z kosmetického prostředku Bojaryšnik, tedy „Hloh“. Přípravek obsahuje 93 procenta lihu, a prodával se v přepočtu za necelých dvacet korun. Lidé ho ředili vodou nebo džusem a pili. Mezi postiženými je třetina žen.

Oběti se otrávily jedovatým metylalkoholem, který byl patrně součástí přípravku na bázi hlohu. Úřady zatím hlásí 33 mrtvých. Dalších 38 se snaží lékaři zachránit.

Třetina ‚šampaňského‘ v ruských obchodech je ‚sodovka‘, zjistil spotřebitelský test

Číst článek

Vláda už prodej kosmetického přípravku Bojaryšnik zakázala. Policisté v Irkutsku nyní prohledávají všechny lékárny, kiosky a tržnice, ve kterých se kosmetický přípravek na bázi hlohu prodával. Zajistili už kolem dvou tisíc podezřelých lahví a zadrželi dva distributory.

Pracovníci úřadů vyvěsili po městě upozornění před nebezpečným výrobkem. Obcházejí i byty ve čtvrti, kde se nebezpečný alkohol objevil. Varují také bezdomovce.

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv prohlásil, že s tímto nebezpečným nešvarem je nutné skoncovat a nařídil výrobu podobných přípravků zakázat.

Martin Dorazín, Matěj Válek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme