Češi během zlaté neděle rekordně utráceli. Kromě dárků kupovali také zásoby potravin

O poslední adventní neděli Češi rekordně utráceli. Obchodníci hlásí nárůst tržeb nejen ve srovnání s minulým víkendem, ale také oproti loňskému roku. Lidé nejčastěji nakupovali dárky, ale také potraviny na Štědrovečerní tabuli a na následující dva svátky, kdy budou obchody zavřené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dárky, Vánoce, svíčky

Dárky, Vánoce, svíčky | Foto: Fotobanka Pixabay

Nejvíce lidé utráceli za dárky pod stromeček, hlavně oblečení, hračky a elektroniku, především mobilní telefony, notebooky nebo herní konzole. Prodejci elektroniky Euronics narostly o víkendu v porovnání s tím minulým tržby o 43 procent, prodejci Kasa.cz hlásí nárůst tržeb ve srovnání pro změnu s loňským rokem dokonce o 60 procent.

Zájem ale měli Češi i o slevové vouchery. Třeba Slevomatu vzrosty prodeje meziročně o třetinu. Mezi nejvyhledávanější věci tak patřily adrenalinové zážitky. A zdá se, že ani letos to bez novoročních předsevzetí nepůjde - podle obchodníků rostl zájem o permanentky do fitness.

Češi si o Vánocích nadělují malé vozy do města. Zájem mají také o velká SUV

Číst článek

Velký zájem byl také o potraviny. Letos o Vánocích se obyvatelé poprvé setkají se zavřenými prodejnami nad 200 metrů čtverečních 25. a 26. prosince. Proto lidé mysleli také na to, co budou o Štědrém dni a po něm jíst. Do košíků tak dávali ryby, sýry, maso, alkohol a exotické plody. Podle mluvčí Globusu Pavli Hobíkové navíc lidé oproti loňskému roku víc investují do dárkových balení prémiových rumů a bylinných likérů.

Za vyšší utrácení může silná ekonomika a vyšší platy. Lidé si tak letos můžou dovolit za vánoční dárky utratit víc peněz. I přesto se ale kvůli vánočním překvapením hodlá zadlužit asi 12 procent Čechů.

Na nákup dárků už nezbývá příliš času. Pokud si Češi chtěli nakoupit u internetových obchodníků a nechat si doručit balíčky až domů, tak u většiny e-shopů měli poslední šanci tento víkend. Pokud si ale dojdou zásilku osobně převzít, mají čas většinou do čtvrtku nebo pátku.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme