Polská opozice dál blokuje Sejm. Na jeho předsedu míří žaloba pro zneužití pravomoci

Polská opozice podala trestní oznámení na předsedu dolní komory parlamentu Marka Kuchcińského. Podle ní se šéf Sejmu dopustil zneužití pravomoci, když bránil poslancům opozice ve schvalování rozpočtu na příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestující v Polsku

Protestující v Polsku | Zdroj: Reuters

Několik opozičních poslanců už čtvrtý den protestuje proti krokům vlády a okupuje jednací sál Sejmu. Střídají se po šesti až deseti hodinách. Vždy jich v poslaneckých lavicích sedí už 10 až 30. Chtějí zůstat v jednacím sále až do úterý.

„Jsme tu společně jménem vás, našich voličů. Ačkoli nám vypnuli topení a je tu trochu šero, hřeje nás vaše podpora,“ řekl ve videu umístěném na Twitteru jeden z protestujících poslanců.

Otázky a odpovědi ke krizi v Polsku: Konzervativci schválili zákon bez opozice i médií. Protesty trvají tři dny

Číst článek

Zastávají se také novinářů, kterým chce vládní strana Právo a spravedlnost omezit možnost informovat o práci Sejmu. Každé médium by mohlo mít ve sněmovně jen dva novináře a zasedání má moci živě vysílat jen pět vybraných televizí.

O nastalé krizi bude v pondělí jednat prezident Andrzej Duda se šéfem vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslawem Kaczyńským a také s předsedou Sejmu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme