Odborář: Stávku na poště nic neodvrátí, vedení mělo dost času

ROZHOVOR. Stávka části zaměstnanců České pošty určitě bude, už ji nic nemůže zvrátit. Ve vysílání Českého rozhlasu Plus to řekl předseda stávkového výboru Evžen Dvorský. Zapojí se do ní přes 6000 lidí, tedy pětina zaměstnanců. Mezi 17. a 19. hodinou přestanou vydávat a doručovat balíky. Zaměstnanci požadují zvýšení mezd o 2500 korun. Takový nárůst je ale podle vedení podniku i premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD nereálný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Platí dnešní stávka?

Ano, určitě. Od 17. do 19. hodin vyhlášená stávka platí.

Je něco, co by mohlo dnešní stávku zvrátit?

Rozhodně ne. Vedení pošty mělo dostatečně dlouhou dobu na to, aby na ohlášenou stávku reagovalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Interview Plus. Stávkovat by mělo zhruba 6000 zaměstnanců České pošty. Požadují navýšení mezd alespoň o 2500 korun. Páteční jednání s premiérem a ministrem vnitra zaměstnance pošty neuspokojilo. Host: Evžen Dvorský, předseda stávkového výboru.

Jak konkrétně bude vypadat?

Zaměstnanci, kteří budou stávkovat, se nahlásí svému vedoucímu, kde oznámí tento svůj úmysl a zúčastní se stávky. Počet byl 6200 zaměstnanců a od té doby se to změnilo, je jich ještě víc. Budeme rádi, když se přidají i další. Jde zhruba o pětinu zaměstnanců.

Budou stávkovat jen tři odborové svazy z celkem devíti. Jak si to vysvětlit?

Největší organizace je placená zaměstnavatelem, takže asi vůbec potřebu nemá, aby se čehokoli zúčastnila.

„Českou poštu nelze na základě těchto požadavků vydírat, není možné ustoupit nesmyslným požadavkům. Doposud jsem od menšinových odborů nedostal jakékoliv podklady, aby se Česká pošta mohla na stávku připravit, my ji považujeme za nezákonnou,“ tvrdí generální ředitel podniku Martin Elkán.

Generální ředitel České pošty Martin Elkán uvedl pro MF Dnes, že se koncem listopadu s většinou odborů domluvili. Proč vám nestačí první návrh z vedení?

Přistoupili jsme na první návrh z vedení, kde nám bylo řečeno na první čtvrtletí pokrytí zhruba částkou 57 milionů. S tím problém není. Rozpor je až od 1. dubna, kdy dostáváme 2,6 procenta v průměru. Tady je velký problém, protože pan Elkán zapomněl říct, že tato částka bude poskytována zaměstnancům teprve až poté, co bude uděláno hodnocení zaměstnance. A to hodnocení znamená v kritériích České pošty jediné – 65 procent dostanete, zbývajících 35 procent z této částky vám přidělí vedoucí na základě toho hodnocení.

A to není motivující?

Kdyby to hodnocení fungovalo tak jako v jiných firmách, bylo opravdu spravedlivé a nebylo podle nás subjektivní. Ale toto hodnocení není spravedlivé a zasáhne vždy tvrdě ty, kteří nedrží basu a nedrží linii s vedením.

„Rozumím požadavkům odborů, od toho tu jsou. Stávka ale žádné nové peníze České poště nepřinese. Požádal jsem pana ředitele a pana ministra vnitra, abychom v první polovině příštího roku dostali na stůl strategii dalšího rozvoje České pošty. Měla by obsahovat kapitolu o dalším mzdovém vývoji a zajištění finančních prostředků pro příští roky. Nemůžeme si dovolit mzdovou stagnaci,“ říká premiér Bohuslav Sobotka.

Stávkující odbory chtějí navýšení mezd o fixní částku 2500 korun pro všechny zaměstnance do tzv. tarifu, tedy mzdy skládající se ze základní a výkonové složky, aby se vyrovnal plat celostátnímu průměru. Vedení pošty pokládá požadavek za ekonomicky nereálný. Kolik by to stálo?

Podle odhadů, které jsme měli, to bylo asi 1,2 miliardy. Otázka by ale měla spíše směřovat zpětně na ten zápis z 24. listopadu, kde těch šest zbývajících odborů, které se neúčastní, souhlasily s vyplacenou částkou 300 milionů. Na tiskové konferenci pan Sobotka uvádí, že České poště dá 1,5 miliardy. Zapomněl ale uvést, že o tom rozhoduje Český telekomunikační úřad a vláda ani Česká pošta nemají na ČTÚ žádný vliv.

Premiér a ministr vnitra se chtějí zasadit o to, aby stát České poště co nejrychleji vyplatil kompenzaci za poskytování státem objednaných základních služeb v letech 2013 až 2014 ve výši až 1,5 miliardy, to je ono?

Ano, ale mluví se o tom dlouhodobě, už zřejmě dva roky. Řekl bych, že nyní v předvolebním klání je to pouze populistické prohlášení. Sami dobře vědí, že ČTÚ tyto peníze neuvolní.

Premiér i ministr vnitra říkali, že na mzdy má být vyhrazena zhruba třetina. Ministr vnitra deklaroval, že by poskytnutá částka znamenala pro jednoho zaměstnance navýšení zhruba 1200 až 1400 korun měsíčně.

Měsíčně určitě ne. V zápise je uvedeno, že to bude poskytnuto jednorázově jako odměna.

Evžen Dvorský | Foto: Jan Bartoněk

Michael Rozsypal, Jan Bartoněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme