Na analýzu nám stačí 15 sekund čisté řeči, tvrdí forenzní fonetik

20. prosinec 2016

Fonetika je věda, která zkoumá zvukové projevy, zejména zvukovou stránku lidské řeči. Forenzní fonetiku, která pomáhá v prostředí kriminalistiky, představil Radek Skarnitzl, ředitel Fonetického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Je skutečně možné odhalit pachatele podle jeho hlasu? „Pokud budou splněna nějaká základní kvalitativní a kvantitativní kriteria, tak obecně řečeno to možné je,“ uvedl expert.

„Vždy se potřebuji podívat, kolik toho materiálu mám, kolik mi policie poskytne. Ze dvou vteřin záznamu žádné velké závěry dělat nelze. Navíc většina toho, co dnes dostáváme, jsou mobilní odposlechy, a protože hovory mohou být vedeny kdekoli, tak pak záleží na ruchu kolem, hlasech okolních mluvčích a podobně.“

Kolik materiálu je tedy potřeba pro kvalitní forenzní analýzu? „Říká se, že je to kolem 15 sekund čisté řeči,“ soudí Skarnitzl.


„To, co známe z detektivek, tedy elektronické zkreslování hlasu, používají pachatelé minimálně. Naštěstí pro nás používají primitivní metody, jak svůj hlas maskovat: dají si kapesník před pusu, ucpou si nos a nějak změní své melodické chování. Muži většinou jdou s hlasem výš, ženy zase níž.“

„Forenzní fonetik by se měl orientovat jak v lingvistickém popisu, tak i v akustických metodách. Poslech je důležitý, protože jsme schopni odhalit věci, které žádný počítač neodhalí. Třeba dialekt slyšíte okamžitě. Lidské ucho je úžasný nástroj, umíme s ním krásné věci a slyšíme víc než počítače,“ tvrdí ředitel.

Pomoc počítačů ale vědci odmítat nemohou, například v akustické analýze. „Jsme naladění na systém našeho rodného jazyka, a spousta detailů, které pro nás jako pro Čechy nejsou důležité, počítač odhalí,“ chválil přínos výpočetní techniky expert.

A jak moc je u nás expertíza forenzních fonetiků používána? „Soudní znalci v oboru forenzní fonetiky jsou, pokud vím, u nás tři. A od nich vím, že jsou přizváni přibližně ke 300 případům ročně,“ upozornil Radek Skarnitzl případné zájemce o uplatnění v oboru.

autoři: jkl , oci
Spustit audio