V Turecku zastřelili ruského velvyslance. Nezapomeňte na Aleppo, křičel útočník

Ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova v pondělí zastřelil v Ankaře mladý útočník. Toho ještě v ten samý večer zabila během akce policie. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina jde o provokaci, která se měla pokusit zhoršit vztahy mezi Ruskem a Tureckem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský velvyslanec v Turecku Andrej Karlov na fotce se svým vrahem (v kroužku)

Ruský velvyslanec v Turecku Andrej Karlov na fotce se svým vrahem (v kroužku) | Zdroj: ČTK

Útočník, kterého policie identifikovala jako dvaadvacetiletého Mevlüta Merta Altintaşena, na Karlova zaútočil během návštěvy galerie moderního umění a při útoku zranil tři další osoby. Záznam, který původně zaznamenával projev velvyslance, ukazuje mladého střelce, jenž devětkrát vystřelí a křičí při tom mezi jiným "nezapomeňte na Sýrii, nezapomeňte na Aleppo" a "Alláhu Akbar" (tedy Bůh je velký). Podle informací, které potvrdily turecké bezpečnostní složky, byl střelec turecký policista. V čase útoku nebyl ve službě.

Místní policie útočníka na místě zastřelila. V reakci na útok ruské velvyslanectví v Ankaře posílilo svá bezpečnostní opatření.

Ruský prezident Vladimir Putin označil v pondělí večer střelbu za provokaci, která se měla pokusit zhoršit vztahy mezi Ruskem a Tureckem. Zároveň podle něj měla Moskvě znemožnit najít společně s Tureckem a Íránem řešení syrské krize, informovala agentura Reuters.

V Turecku při explozi autobusu zahynulo 13 lidí. K útoku se přihlásili Kurdové

Číst článek

Odvetou podle Putina může být jedině zesílení boje proti terorismu. „Bandité to pocítí,“ prohlásil. Putin o záležitosti hovořil telefonicky se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že ruská diplomacie je v kontaktu s tureckou stranou, která Moskvu ujistila, že útok na velvyslance pečlivě vyšetří. Předseda bezpečnostního výboru Senátu Viktor Ozerov prohlásil, že útokem na velvyslance stojí protivníci normalizace vztahů mezi Ruskem a Tureckem a také síly, které chtějí zmařit společné úsilí o vyřešení konfliktu v Sýrii. Dolní komora ruského parlamentu vyzvala k posílení bezpečnosti všech ruských velvyslanectví a diplomatů na Blízkém východě.

Zacharovová dodala, že Moskva incident považuje za teroristický čin. „Terorismus neprojde. Budeme proti němu odhodlaně bojovat. V našich srdcích navždy zůstane památka na vynikajícího ruského diplomata Andreje Karlova,“ sdělila.

Střelbu už odsoudila Organizace spojených národů. „Není žádná omluva pro útok na diplomata nebo velvyslance,“ sdělil mluvčí organizace Stephane Dujarric. Útok odsoudilo i Německo, Francie a Spojené státy. Právě Spojené státy zároveň nabídly Rusku a Turecku pomoc s vyšetřováním. Policie na jihozápadě Turecka ještě v pondělí večer zadržela matku a sestru střelce.

Atentát odsoudily Spojené státy, Evropská unie, OSN i Sýrie, která je spojencem Moskvy. Čin jako „teroristický útok“ odsoudilo i turecké ministerstvo zahraničí, přičemž zdůraznilo, že nedovolí, aby zastínil rusko-turecké vztahy.

Podle předsedy zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonida Sluckého by se nehledě na tragédii měly v úterý v Moskvě konat plánované rozhovory mezi šéfy ruské, turecké a íránské diplomacie o situaci v Sýrii.

Zahraniční média upozorňují na to, že střelba se odehrála den poté, co se v Turecku protestovalo proti akcím Ruska v Sýrii, a den před plánovanou návštěvou tureckého ministra zahraničí v Moskvě. Na fotce turecká policie v okolí galerie, kde se odehrála střelba.

Turecká policie na místě střelby na ruského velvyslance. | Foto: Reuters

Martin Dorazín, ČTK, Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme