Policie: V islámském centru v Curychu útočil Švýcar, pak spáchal sebevraždu

V curyšské muslimské modlitebně začal čtyřiadvacetiletý Švýcar v pondělí kolem páté hodiny střílet do modlících se lidí. Dva lidé jsou po útoku těžce zraněni. Policie celou oblast islámského centra uzavřela, informoval web švýcarského listu Tages Anzeiger. Počet zraněných potvrdila městská policie, podle které jde o tři muže středního věku. Pachatel byl později nalezen mrtvý poblíž modlitebny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarská policie stojí před islámským centrem v Curychu.

Švýcarská policie stojí před islámským centrem v Curychu. | Zdroj: Reuters

Incident se odehrál v muslimské modlitebně v blízkosti hlavního nádraží ve městě. Uvnitř islámského centra tou dobou bylo celkem deset osob, hlavně ze Somálska, Eritreje a severozápadní Afriky. Pachatel postřelil tři muže ve věku 30, 35 a 56 let, dva z nich utrpěli těžká zranění.

Podle svědků dorazila tři policejní vozidla a jedna sanitka k islámskému centru už před sedmou hodinou odpolední. Přítomno prý bylo zhruba dvacet policistů. Strážci zákona uzavřeli také přilehlé ulice v oblasti.

V Turecku zastřelili ruského velvyslance. Nezapomeňte na Aleppo, křičel útočník

Číst článek

Policie poblíž budovy přitom nalezla mrtvolu. Tělo leželo pod mostem několik stovek metrů vzdáleném od islámského centra. Podle vyjádření úřadů se jednalo o pachatele. Policisté uvedli, že útočníkem byl čtyřiadvacetiletý Švýcar ghanského původu, který po činu spáchal sebevraždu.

Motiv jeho činu je stále nejasný, podle policie ale nic nenasvědčuje tomu, že souvisel s islámským či krajně pravicovým radikalismem. Muž pocházel z městečka Uster v kantonu Curych a měl legálně drženou zbraň. V pátek, tedy tři dny před střelbou v modlitebně, dal výpověď z práce v obchodě.

Úřady útočníka neidentifikovaly jménem, uvedly ale, že měl záznam v trestním rejstříku za sedm let starou krádež jízdního kola. Zároveň se prý zajímal o okultismus a nelze vyloučit, že mohl trpět i psychickou poruchou. Policie zároveň oznámila, že stejný útočník zabil také muže jihoamerického původu, jehož mrtvola byla nalezena v Curychu v neděli. Tuto svou oběť prý znal.

V německé populaci je necelých 6 procent muslimů. Jejich počet vzrostl za pět let o 1,2 milionu

Číst článek

Curych je největší švýcarské město a současně finanční centrum země. V alpském státě žije přibližně 400 000 muslimů.

Ve Švýcarsku se dvě třetiny z celkových osmi milionů obyvatel hlásí ke křesťanské víře. S příchodem imigrantů z bývalé Jugoslávie ale tamní muslimská menšina vzrostla na pět procent z celkového počtu obyvatel, což ve švýcarské veřejnosti vyvolalo znepokojení. V roce 2009 byl v celostátním referendu schválen zákaz zřizování nových minaretů a mešit.

Švýcarská policie zakrývá nalezené tělo. | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme