Žije 2 000 metrů pod mořem a má penis na čele. Oceánologové odhalili totožnost chiméry z videonahrávky

Vědcům z kalifornského oceánografického institutu se poprvé podařilo zachytit chiméru Hydrolagus trolli v jejím přirozeném prostředí. V hloubce asi dvou tisíc metrů ho natočila dálkově ovládaná ponorka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chiméra Hydrolagus trolli

Chiméra Hydrolagus trolli | Foto: YouTube. com

Chiméra je název jedné podtřídy paryb. Zahlédnout je bývá obtížné, obvykle žijí v hlubinách, kam slunce nedosáhne. Američtí vědci si od nahrávky slibují přínosné informace, protože o chimérách toho stále neví mnoho.

Vědci videonahrávku natočili v roce 2009 a ponorku do hlubin paradoxně neposlali biologové, ale geologové. Výzkumníci dosud měli za to, že druh chiméry, který je na záznamu, neobývá kalifornské ani havajské vody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědci odhalili totožnost paryby ze sedm let staré nahrávky. Chiméra Hydrolagus trolli je na ní poprvé zachycena ve svém přirozeném prostředí.

Uplynulých sedm let proto zkoumali nahrávku, aby zjistili, jestli jde o nový podmořský druh nebo ne. Teď konstatují, že s největší pravděpodobností jde o druh Hydrolagus trolli, který se běžně vyskytuje ve vodách u Nového Zélandu a Austrálie. Pokud mají pravdu, je to zároveň poprvé, co někdo zpozoroval tento živočišný druh na severní polokouli.

Čtyři sta let starý žralok a vyhynulý sladkovodní delfín z Aljašky

Číst článek

Hydrolagus trolli se podobá dalším druhům chimér. Vypadá trochu jako žralok, ale má také některé znaky rejnoků. Chiméry jsou z evolučního hlediska velmi stará stvoření. Předkové dnešních druhů obývali oceány mnohem dříve, než pevninu ovládli dinosauři.

O druhu Hydrolagus trolli oceánologové už nějaké poznatky mají. Vědí například, že se živí měkkýši, které žvýkají svými šesti páry plochých zubních destiček. Zajímavé je také umístění samčího pohlavního orgánu. Sameček druhu Hydrolagus trolli ho má na čele.

Videonahrávka může obsahovat velmi cenné informace o tom, v jakém prostředí chiméry žijí a jak se v něm chovají. Video, zachycující jedince Hydrolagus trolli, napovídá, že tento druh preferuje skalnatý a nerovný terén. Je to nezvyklé, protože ostatní druhy chimér, stejně jako jejich příbuzní žraloci a rejnoci, mají raději rovné a měkké podloží.

Tea Turková, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme