Policisté z domů častěji vykazují seniory s Alzheimerem. Své nejbližší napadají slovně i fyzicky

Na Vysočině přibývá nemocných lidí vykázaných z domu. Řeč je o pacientech s Alzheimerovou chorobou, kteří se svým příbuzným často mění před očima k nepoznání. Útoky slovní i fyzické můžou vygradovat až do té míry, že si oběť přivolá na pomoc policii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR (ilustrační foto)

Policie ČR (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Senioři bývají 20 až 25 procent ze všech. Jsou to takové ty nejsmutnější případy, kdy manželé spolu žijí velmi harmonicky 50 let a jeden z nich pak dostane Alzheimera a začne být velmi agresivní,“ říká nad statistikami vedoucí krajského intervenčního centra Jana Volná.

Jen letos na tomto území policie vykázala téměř 50 násilníků z domu. Stále větší procento z nich jsou lidé s Alzheimerem. „Ti lidé se mění, mají pocit, že jim někdo vykrádá byty, jsou agresivní. Něco, co do té doby bylo běžné, se jim nemusí líbit. Ve chvíli, když jim někdo něco zakáže, roste v nich agresivita,“ popisuje majitelka jihlavského Alzheimer centra Jaroslava Jůzová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Útoky pacientů s alzheimerovou chorobou mohou gradovat. Policisté vykazují penzisty domů častěji.

Podle ní je ale vykázání takového člověka z domu velmi citlivá záležitost: „Pokud je to klient s demencí, vrátí se tam za pět minut, protože nechápe to policejní rozhodnutí.“

Podle pracovníků intervenčního centra probíhá v takovém případě vykazování pod dohledem lékaře. Pokud jde o svéprávného člověka, končí na psychiatrii, kde je o něj postaráno a čeká se na rozhodnutí soudu o nedobrovolné léčbě.

Vrchní soud shodil v kauze Rath odposlechy, klíčový důkaz obžaloby

Číst článek

Policista Vladimír Vedra je v tomto směru průkopníkem, snaží se totiž školit policisty specialisty. Na místo ale často přijíždí oběti pomoci pouze řadoví muži zákona se základním proškolením. Vydra usiluje o to, aby měl každý kraj v Česku svého specialistu. Do té doby alespoň radí každé oběti domácího násilí, aby se je nebála přivolat.

Při prvních příznacích vyšetřit

„To, jestli dojde k vykázání nebo ne, to je na rozhodnutí policisty. Pokud se někdo cítí ohrožen, samozřejmě volat policii může, vůbec není o čem se bavit,“ říká Vydra.

Podle Jůzové je důležité vždy problém zachytit v zárodku a nečekat na krizovou situaci. Příbuzní by proto měli svého blízkého hned při prvních příznacích nechat vyšetřit lékařem. Velkou roli hrají i sousedé, kteří by na možné křivdy měli upozornit sociální pracovnice.

Ředitelka České alzheimerovské společnosti Martina Mátlová upozorňuje, že vykázání z bytu není vhodný nástroj použitelný u lidí s demencí. Podle ní neexistuje ani žádný oficiální průkaz, kterým by se nemocní lidé mohli prokázat.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme