Hudec má mezi bývalými parťáky své fanoušky. Hlavní je, že vypadám krásně, baví se lyžař

Dlouhá léta s nimi byl v jednom týmu a i teď jsou blízkými kamarády. Kanadští lyžaři si samozřejmě všimli, že Jan Hudec už od této sezony reprezentuje Česko a že mu to po dvouleté zdravotní pauze zatím nejde. Jestli pětatřicetiletý vicemistr světa a olympijský medailista může ještě podobný úspěch vybojovat i pro české lyžování, na tom se ale neshodnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžař Jan Hudec

Lyžař Jan Hudec | Foto: Jan Kalina

Nikdy ho nepodceňujte, vzkázal do Česka Manuel Osborne-Paradis a zdá se, že to neřekl jen ze zdvořilosti.

Na olympijských hrách v Soči zblízka pozoroval, jak Jan Hudec po pouhých třech týdnech tréninku vůbec nelyžoval dobře, ale při super-G měl svůj den a najednou z toho byla bronzová medaile.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsem pomalý, ale když jedu, vypadám krásně, a na fotkách to bude vypadat dobře, nedělá si hlavu český reprezentant Jan Hudec

Je to prý přirozený talent, co může přes noc skočit z posledního místa na stupně vítězů. Přesně takhle o Hudcovi mluvil i další kanadský reprezentant a jeho současný tréninkový partner Jeffrey Frisch, jenž zná nováčka českého týmu ještě líp.

„Lidi se diví, co se to s ním děje, ale on je ten typ závodníka, který se probudí a zničehonic vyhraje mistrovství světa nebo olympijské hry. Ten chlap je naprosto nepředvídatelný, u něj nikdy nevíte a já opravdu věřím, že to v sobě pořád má,“ tvrdí Frisch.

Mistr světa ve sjezdu z roku 2011 Erik Guay už ale Hudcovi moc nevěří. „Je mi z toho smutno, protože vidím, jak srdce chce, ale koleno už mu podle mě nikdy nedovolí jezdit rychle. Na trati je znát, že z devadesáti procent zatěžuje jenom jednu nohu,“ míní Guay.

Hudce víra ani motivace neopustily

Při sjezdu podle něj není legrace skákat všechny ty skoky, jet 130 kilometrů v hodině a obětovat sto procent. Proto mu Guay popřál jen to nejlepší.

„Jan je ten typ lyžaře, co umí povstat z popela a všechny překvapit, ale při lyžování teď očividně hodně trpí. A těžko najde způsob, jak lyžovat bez bolesti a zároveň rychle,“ dodává kanadský sjezdař.

Sám Hudec problémy nepopírá, ale víra, motivace ani humor ho v českých barvách neopouštějí.

„Jsem pomalý, ale když jedu, vypadám krásně, a na fotkách to bude vypadat dobře. Ve Val Gardeně jsem potkal snad víc Čechů než Italů, Němců a všech ostatních dohromady. Skoro pokaždé se mnou jeli v kabince Češi, a když jsem na ně promluvil, byli rádi, že tady mají reprezentanta,“ těší ho.

Snem Jana Hudce je teď zajíždět dobré výsledky. Možná i proto, že coby Kanaďan tohle v Alpách nezažíval.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme