Trump se stal 45. americkým prezidentem. Získal většinu hlasů volitelů. Pokusí se sjednotit zemi

Donald Trump získal více než 270 hlasů volitelů, a překročil tak hranici nutnou pro zvolení prezidentem Spojených států. Do funkce nastoupí republikán Trump jako 45. prezident v lednu příštího roku. Slíbil, že se pokusí sjednotit zemi a být prezidentem všech Američanů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sbor volitelů učinil sice formální, ale symbolicky nesmírně závažný krok a poslal Trumpa do Bílého domu

Sbor volitelů učinil sice formální, ale symbolicky nesmírně závažný krok a poslal Trumpa do Bílého domu | Foto: Evan Vucci | Zdroj: ČTK

„Budu tvrdě pracovat na tom, abych sjednotil naši zemi a byl prezidentem všech Američanů,“ uvedl Trump v reakci na hlasování sboru volitelů. Na twitteru poděkoval svým příznivcům a uvedl, že se mu podařilo vyhrát navzdory všem zkresleným a nepřesným zprávám médií.

Volitelé, kterých je celkem 538, v pondělí hlasovali o budoucím americkém prezidentovi většinou v metropolích jednotlivých států. „Gratuluji Donaldovi Trumpovi, sborem volitelů oficiálně zvolenému prezidentovi Spojených států,“ uvedl na twitteru Mike Pence poté, co bylo jasné, že Trump dostal hlasy většiny volitelů. „Cítím se být poctěn, že budu příštím viceprezidentem USA,“ dodal Pence.

Na základě nepřímého hlasování občanů z 8. listopadu Trump získal 306 volitelů. Jeho demokratická rivalka Hillary Clintonová ale získala o zhruba 2,8 milionu hlasů voličů více než Trump.

Hlasování sboru volitelů tradičně odpovídá výsledkům voleb. Řada lidí ale v pondělí po celých USA demonstrovala a vyzývala volitele, aby Trumpovi hlas nedávali. Podle zprávy CIA totiž prezidentské volby ovlivňovalo právě ve prospěch republikánského kandidáta Rusko.

Víc volitelů nakonec nejspíš „zradilo“ Clintonovou

Hillary Clintonová promluvila na výroční schůzi Nadace na ochranu dětí | Foto: Reuters

Podle agentury Reuters se nakonec proti vůli voličů obrátilo více demokratů než republikánů. Zatímco Trumpovi nedali hlas dva republikánští volitelé, Clintonovou nevolili čtyři demokratičtí členové sboru.

Šestého ledna se na společné schůzi sejdou obě komory Kongresu, aby pod předsednictvím odcházejícího viceprezidenta Joe Bidena volbu potvrdily. Dvacátého ledna se pak po slavnostní inauguraci Donald Trump stane šéfem Bílého domu.

ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme