Lagardeová zůstane v čele MMF i přes verdikt soudu. Od vedení dostala plnou důvěru

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová zůstane ve své funkci. Vedení fondu jí vyslovilo plnou důvěru. Učinilo tak i přesto, že francouzský soud Lagardeovou v pondělí uznal vinou. Kvůli ní přišla Francie o peníze. Bývalá ministryně se nebude odvolávat, informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá francouzská ministryně a šéfka MMF Christine Lagardeová

Bývalá francouzská ministryně a šéfka MMF Christine Lagardeová | Zdroj: Reuters

Francouzský soud v pondělí rozhodl, že se někdejší ministryně hospodářství, financí a zaměstnanosti Lagardeová dopustila nedbalosti, v důsledku které vznikla státu škoda. Z osobního obohacení na úkor státu ji obžaloba nevinila. Trest soud šéfce MMF neuložil. Hrozil jí přitom až rok vězení a pokuta. Nedostane ani záznam do trestního rejstříku.

Šéfka měnového fondu Lagardeová je vinna z nedbalosti, uznal soud. Vyvázne ale bez trestu

Číst článek

„Usvědčili mě z nedbalosti, ale bez trestu, bez sankce, bez záznamu rozhodnutí,“ uvedla Lagardeová. „Nejsem s tím spokojená, ale jsou chvíle, kdy člověk musí prostě přestat, obrátit list a pokračovat dál v práci s těmi, kteří do něj vložili své naděje," dodala v prohlášení, které přednesla novinářům ve Washingtonu. Řekla rovněž, že se nebude proti rozhodnutí soudu odvolávat a že se nyní soustředí na misi v čele MMF.

Před vynesením rozsudku se uvažovalo, že Lagardeová v případě svého usvědčení z čela mezinárodní organizace odejde. Vedení MMF jí ale v pondělí vyjádřilo „plnou podporu" a ocenilo její „vynikající vedoucí schopnosti".

Obžalována byla Lagardeová kvůli sporné arbitráži z roku 2008, kterou v době působení ve francouzské vládě povolila a která dopomohla kontroverznímu podnikateli ke 403 milionům eur (10,9 miliardy korun) ze státní pokladny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme