Sebevraha v Litoměřicích zachránil policista. Skočil za ním do Labe a doplaval si pro něj

20. prosinec 2016
Haló, tady 112

Koncem listopadu skočil z mostu v Litoměřicích do Labe muž, který se chtěl zabít. Protože o svém úmyslu mluvil v restauraci, kde ke svému činu sbíral odvahu, policejní hlídka dorazila včas. Zatímco policistka ze břehu svítila a povolávala na pomoc ostatní záchranné složky, policista vlezl do ledové vody a sebevraha vytáhl.

Hlídka dostala hlášení z jedné restaurace – prý tam je muž a mluví o tom, že chce spáchat sebevraždu. Když policisté dorazili na místo, muž už tam nebyl, prý odešel směrem k Labi. Hlídka se vydala za ním. Na mostě byli jen procházející lidé, a tak policisté začali kontrolovat místo pod mostem. V tu chvíli je upozornili kolegové z dispečinku, že z mostu chce skočit muž. I když se urychleně vrátili, bylo pozdě. Muž už z mostu skočil.

Vyrazili rychle zpátky pod most. „V tu chvíli už bylo jasné, že někdo bude muset do vody,“ vypráví policista z obvodního oddělení v Litoměřicích Richard Hercík. Sundal ze sebe těžké věci a věci, které by mohly nasáknout nebo se ve vodě zničit. „Vlezl jsem tam u Labe hned u toho mostu do vody a šel jsem po břehu a křičel na toho chlapa. Ten za chvilku začal volat, že už nemůže a pomoc!“

Byla tma a nebylo téměř nic vidět. Další členka hlídky, policistka Svobodová, začala svítit, zapnula majáky, a vysílačkou přivolávala hasiče a záchranáře. Zachraňovat a nevidět zachraňovaného je téměř nemožné. Richard Hercík šel proto ve vodě podél břehu asi osm minut, než proud zanesl muže na dohled. V tu chvíli už promrzlý policista skočil do vody celý, k muži doplaval a vytáhl ho na břeh.

Jak tyto minuty popisuje podrobně sám policista = hrdina, jestli se ho zachraňovaný snažil stáhnout, a že i v krizové situaci umí být chlapi gentlemani….to si poslechněte z přiloženého audiozáznamu.

Spustit audio