Manželství v krizi? Nevíte jak dál? Zkuste si znovu vykat, radí psycholožka

19. prosinec 2016

Podobně je na tom i 42letý Petr, který je deset let ženatý. Psycholožka radí dohodu na vzájemných znameních.

„Svou ženu jsem si vybral proto, že se neustále smála. Byla jako vítr. Novinářka s velkým přehledem,“ píše posluchač. Postupem let se ale vše změnilo. „Nerozumíme si jako dřív, hádáme se, respektive já mlčím, ona se hádá. Když jsme se brali, myslel jsem si, že odcházím od matky. Ale ona je ještě horší než má matka. Občas se sice zeptá, co v práci, ale mám pocit, že jen žárlí, že jsem mezi lidmi a ona je zavřená doma s dvěma dětmi.“

Zkuste dohodnutá znamení

Psycholožka Anna Lukešová k tomu říká: „Kdybychom se zeptali manželky, asi bychom dostali stejně dlouhý seznam výtek. Sice to bude znít jako klišé, ale i Petr musí začít u sebe.“ Třeba tím, že nezapomenete na takové maličkosti jako každodenní přání dobrého rána, dobré chuti, nebo se vždy zeptat, jak se ten druhý dnes měl.

Láska je totiž zdvořilá a nesobecká, lidé mají sklon milovat toho, kdo miluje je.

Anna Lukešová

Tipem pro manželství, které už neví jak dál, je dohoda na znamení. „Klidně si můžete začít vykat. Anebo u nás doma mi manžel řekne: ´Já ti uvařím kávu a ty si ji v klidu vypiješ´. V tu chvíli vím, co to znamená, manžel potřebuje být chvilku sám,“ vysvětluje psycholožka.

Začít musíte vždy u sebe

Proč se vůbec velká láska změní v nedorozumění? Důvodem je prý nedostatečná vzájemná komunikace, která s postupujícím časem vystaví zeď. „Mnoho z vás teď namítne, že je těžké komunikovat s někým, kdo přijde domů a odpočívá tak, že vás nevnímá.“ Lukešová má ale radu.

„Přestaňte si stěžovat a říkat, že kdyby on byl takový a makový, tak i já budu skvělá a úžasná. Jsem přesvědčena, že začít musíte u sebe. Nejvíc nešťastnými se totiž děláte úplně sami!“

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio