Zásahem proti antikomunistům se asi budou zabývat poslanci

Poslanci z branného výboru se možná budou zabývat zásahem policie při nedělním prvomájovém mítinku KSČM v Praze na Letné. Křesťanští demokraté dnes vyzvali své zástupce v tomto sněmovním výboru, aby iniciovali jeho mimořádné zasedání k vyjasnění okolností policejního zásahu. Při něm byl policií zadržen aktivista Jan Šinágl, který chtěl protestovat proti komunismu během projevu šéfa strany Miroslava Grebeníčka. Za poškození policejního vozu byl zadržen ještě jeden muž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté zadržují aktivistu Jana Šinágla,

Policisté zadržují aktivistu Jana Šinágla, | Zdroj: ČTK

Poslanci KDU-ČSL mají o přiměřenosti zásahu značné pochybnosti. "I sám ministr říkal, že si bude shánět informace. Nám připadá, že tam byla řada podivných okolností, zásah neuniformovaných lidí a další věci. Je otázka, zda se měří stejným metrem levicovému extremismu a myslíme si, že právě půda branně-bezpečnostního výboru je ta půda výboru, který má kontrolní pravomoci, aby tam to bylo řešeno, objasněno, aby tam ministr případně vyvrátil pochybnosti, které máme my a ne jenom my," řekl mluvčí lidovců Ondřej Jakob.

Iniciativu lidovců , kteří mají v branném výboru dva členy, podpoří i jeho předseda Jan Vidím a jeho tři kolegové z ODS. Pro svolání mimořádného jednání je i nezařazený poslanec Tomáš Vrbík. Pro svolání mimořádná schůze potřebují minimálně osm hlasů. Pokud se pod to podepíše alespoň ještě jeden člen výboru, mohlo by se o policejním zásahu jednat ve sněmovně ještě tento týden.

Ministr vnitra František Bublan včera uvedl, že se o věc zajímá a čeká na zprávu od svých podřízených. "Problém je skutečně v tom, zda má policie v takovém případě zasáhnout, či ne. Já se snažím, aby policie byla apolitická a aby nerozlišovala jestli je to komunista nebo antikomunista. Já se o ten případ zajímám a prošetření je na cestě," vyjádřil se Bublan.

Vysvětlení policejního zásahu při nedělním mítinku KSČM požaduje také místopředseda ODS Ivan Langer. Podle něho byl zásah nepřiměřený. Prostřednictvím interpelace proto bude požadovat vysvětlení od ministra vnitra Františka Bublana.

Milada Richterová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme