Zeman vetoval nižší DPH pro noviny a časopisy. Není důvod pro jejich zvýhodnění, řekl

Prezident Miloš Zeman vetoval v úterý novelu, která snižuje daň z přidané hodnoty pro noviny a časopisy na 10 procent. Úpravu DPH navrhovali poslanci opoziční KSČM. Podle prezidenta není důvod pro zvýhodnění tisku. O novele tak rozhodnou poslanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noviny (ilustrační foto)

Noviny (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Prezident Miloš Zeman se podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka ztotožnil s negativním postojem, který k tomuto návrhu už dříve zaujala vláda.

Zeman se prý domnívá, že není jediný důvod pro daňové zvýhodnění této komodity, snad kromě lobbistického tlaku vydavatelů těchto periodik.

Nižší daň pro noviny a časopisy má podle autorů z KSČM pomoci snížit ceny a zvýšit prodej tisku. KSČM ale vlastní podíl v akciové společnosti Futura, která kromě jiného vydává deník Haló noviny.

Zeman vetoval 'lex Babiš'. Pokud ho poslanci přehlasují, chce jít k Ústavnímu soudu

Číst článek

Jeden z předkladatelů novely Jiří Dolejš nicméně už dříve odmítl, že by šlo o konflikt zájmů, protože tiskoviny vydává mnoho subjektů.

Zákon je podle něj pro všechna tuzemská vydavatelství. Například holding Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše je vlastníkem společnosti Mafra, která vydává například Mladou frontu Dnes, Lidové noviny nebo Metro.

Předlohu už dřív přivítala Unie vydavatelů. Snížení sazby podle ní bude velkým přínosem pro ekonomickou situaci odvětví vydávání periodického tisku, protože umožní vydavatelům investovat ušetřené peníze do kvalitnějšího a rozmanitějšího obsahu a technologických zlepšení.

Novelu schválili poslanci i senátoři

O novele nyní bude znovu rozhodovat Poslanecká sněmovna. Veto prezidenta Miloše Zemana může přehlasovat jen nadpoloviční většina všech 200 poslanců.

Pro normu minulý týden hlasovalo 50 senátorů, proti nebyl nikdo. Ostatní z 54 přítomných členů horní komory se hlasování zdrželi.

Když vláda loni tento návrh posuzovala, uvedla v záporném stanovisku mimo jiné to, že by měl asi půlmiliardový dopad a není v souladu s cíli vlády v oblasti daní. Kabinet také zpochybňoval tvrzení, že nižší daň povede ke zvýšení prodejů. Navzdory tomu předlohu schválila sněmovna nedávno zrychleně, hlasovalo pro ni 101 ze 135 přítomných poslanců včetně koaličních zástupců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme