Mapa hvězdáren má další značku. Opavská univerzita představila vlastní vědeckou observatoř

Pozorování hvězd, to už nejsou dlouhé hodiny o samotě u dalekohledu. Astrofyzika se za poslední roky velmi změnila. Zkoumat vzdálené galaxie můžete na vědecké úrovni třeba doma v obýváku. Právě takovou úplně novou observatoř v úterý představila Slezská univerzita v Opavě. Hvězdárna se nachází přímo na střeše jedné z fakult.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slezská univerzita v Opavě má vlastní vědeckou observatoř

Slezská univerzita v Opavě má vlastní vědeckou observatoř | Foto: Slezská univerzita

„Plánujeme dvě využití. První je pro observační astronomii, druhé pak pro astrofotografii. Studenti uměleckých oborů si tak budou moct nafotit uměleckou astrofotografii,“ popsal před časem účel hvězdárny Pavel Bakala ze Slezské univerzity v Opavě.

Nová hvězdárna je sice malá, patří ale k nejmodernějším u nás. Pozorovatelé už tady vůbec nemusí chodit, potvrdil děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty opavské univerzity Zdeněk Stuchlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mapa hvězdáren má další značku. Opavská univerzita představila vlastní vědeckou observatoř. Natáčel Martin Knitl

„To, co se pozoruje, se okamžitě elektronicky přenáší do počítačů. Může se to zaznamenávat a diváci to mohou hromadně sledovat,“ vysvětlil Stuchlík.

Během přednášky tak stačí pár kliknutí a třída vidí přenos z dalekohledu. Spojit se s ním také může student, který listuje v knihách někde na kolejích.

„Chtěli bychom to využívat především pro výuku a pro prezentace zajímavých ohledů na Měsíc a další objekty,“ dodává Stuchlík.

Observatoř za zhruba dva miliony korun je zvláštní i v tom, že přímo na školní střeše u poslední zastávky výtahu jich u nás mnoho není.

Slezská univerzita v Opavě má vlastní vědeckou observatoř | Foto: Slezská univerzita

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme