337 let stará bonsaj – novinka liberecké botanické zahrady

Nejstarší rostlinou liberecké botanické zahrady je ode dneška 337 let stará bonsaj. Je vysoká přibližně metr čtyřicet centimetrů. Bonsaj je v podstatě uměleckým dílem, každý rok zvyšuje její hodnotu.

Více než 100 kilogramů těžký tropický stromek dnes do Liberce přivezli zahradníci ze specializovaného bonsai centra v Libčanech.

Podle ředitele Miloslava Studničky si zahrada nákup mohla dovolit díky letošní vysoké návštěvnosti.

Čeká mě velká zodpovědnost, aby byla zachovaná pro další generace. Kateřina Pavlasová, zahradnice

Slovo bonsai pochází z japonštiny, přičemž bon znamená miska a sai je strom. Přesně definovat, co je to bonsai, je obtížné. V podstatě je to rostlina vysokého věku, pěstovaná v mělké misce a tvarovaná bonsajistickými technikami tak, aby vypadala jako malý, avšak starý strom či keř a spolu s nádobou tvořila harmonický celek.

„Můžeme říct, že tento exemplář je v současné době nejstarší bonsají v Evropě,“ říká Studnička a pokračuje: „Rostlina tohoto typu vzbuzuje především respekt, já za tím vidím především ten um pěstitelů, kterých je dlouhá řada a žádný z nich to nezkazil. Dnes je díky tomu takto nádherná.“

„Ta rostlina je tu přes 300 let, což je pro nás úplně neskutečný věk. Teď mě čeká velká zodpovědnost, aby byla zachovaná pro další generace. Je pro mě velká čest, že budu pokračovat v péči o ni,“ říká zahradnice Kateřina Pavlasová. Návštěvníci liberecké botanické zahrady bonsaj uvidí, až se aklimatizuje, což by mohlo být přibližně za měsíc.

Novinka liberecké botanické zahrady, 337 let stará bonsaj
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio