Česko po atentátu v Berlíně posiluje bezpečnostní opatření. Místa s větší koncentrací lidí bude hlídat víc policistů

Česká policie posiluje po útoku na berlínských vánočních trzích bezpečnostní opatření. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale po schůzce s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a policejním prezidentem Tomášem Tuhým informoval, že České republice konkrétní nebezpečí teroristického útoku nehrozí. Víc policistů bude pravděpodobně do začátku ledna hlídat hlavně místa, kde se schází víc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na úterní tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý představili nová bezpečnostní opatření.

Na úterní tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý představili nová bezpečnostní opatření. | Zdroj: ČTK

„Od pondělní noci došlo k výraznému posílení hlídek policie České republiky. Prioritní je pro nás bezpečnost českých občanů. Policie bude masově přítomná během Vánoce, Silvestra a nového roku tam, kde bude docházet k větší koncentraci lidí,“ sdělil premiér na konferenci.

Bezpečnostní opatření pro Česko:
Policie bude přítomna na akcích s větší koncentrací lidí
Je zachován první stupeň ohrožení
Policie v ulicích bude nasazena ve větších městech po celé České republice
Opatření by měly skončit v prvním lednovém týdnu

„Zpravodajská skupina se shodla na zachování stupně ohrožení jedna,“ informoval Sobotka. S nasazením armády se podle ministra vnitra nepočítá.

Policie má vytipovaných zhruba 40 akcí, kterým bude věnovat zvýšenou pozornost. Policie v ulicích nebude nasazena pouze v Praze, ale i v dalších větších městech České republiky, a to i přesto, že v Česku žádné konkrétní nebezpečí nehrozí.

Chovanec na tiskové konferenci informoval, že pokud se situace v Česku nezmění, bezpečnostní opatření by měly skončit až v prvním lednovém týdnu.

Ministr vnitra zároveň veřejnosti doporučil, jak se má v následujících dnech v souvislosti s útoky chovat.

„Lidé by měli být opatrní na sebe a na své okolí. Neměli by se bát kontaktovat policii s jakýmkoliv podezřením,“ řekl Chovanec.

Kdo zabíjel v Berlíně? Zadržený Pákistánec vinu popřel, nebezpečný útočník možná stále uniká

Číst článek

Kamion s polskou poznávací značkou vjel ve vysoké rychlosti do lidí na vánočních trzích na náměstí Breitscheidplatz v pondělí večer. Řidič po činu utekl. Incident si vyžádal 12 mrtvých a 48 zraněných.

Policie sice nejprve informovala, že pachatele dopadla a jde o 23letého Pákistánce Navída B., ovšem posléze berlínský policejní prezident připustil, že skutečný útočník může být stále na útěku a ozbrojený.

Kateřina Golasovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme