Robert Schuster: Útoky v Berlíně a Pavlovův reflex německých politiků

20. prosinec 2016

Útok, který se odehrál v pondělí večer na vánočním trhu v Berlíně, se zdá být z pohledu současné německé vlády naplněním nejhoršího možného scénáře.

Došlo k němu v době Vánoc, jež jsou v Německu stále ještě většinově vnímány pokud ne jako křesťanské svátky, tak aspoň jako svátky klidu.

Další aspekt je neméně důležitý. Ačkoli vyšetřování celého případu ještě probíhá a není známé ani pozadí útoku, natožpak jeho pachatel, už jenom podezření, že za čin by mohl nést odpovědnost člověk, který přišel koncem loňského roku do země jako běženec, okamžitě oživilo Pavlovské reflexy německé politiky.

Bavorský premiér Host Seehofer, jehož Křesťansko-sociální unie (CSU) se podílí na vládě v Berlíně, tak opět vztyčil varovný prst se slovy, že situace v Německu se musí změnit. Mířil hlavně na dosavadní azylovou a migrační politiku. Už nedodal, jakým způsobem má změna proběhnout.

Kdo ale v posledních měsících sledoval Seehofera, ten tuší, že jeho dlouhodobým cílem je zavedení pevného limitu pro běžence, které by Německo každoročně mohlo přijmout. Kancléřka Merkelová, jež předsedá sesterským křesťanským demokratům, něco takového vždy odmítala. Odůvodňovala to silnou ochranou práva na azyl, jíž garantuje německá ústava.

Útok se odehrál v pondělí večer na vánočním trhu v Berlíně

Merkelová - původce všeho zla?

Otevřel se pro to nyní prostor? Bývalý bavorský premiér Günther Beckstein v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny prohlásil, že stačí, aby se v Německu udál podobný teroristický útok jako na podzim loni v Paříži a celá debata ohledně změny ústavy a zpřísnění azylových pravidel se posune zcela jiným, rozuměj správným, směrem. Teď takováto situace v Německu možná nastala.

Berlínský atentát aktivoval staré známé reflexy i u protestní Alternativy pro Německo (AfD). Její europoslanec Marcus Pretzell totiž prostřednictvím Twitteru označil oběti útoku za mrtvé, které má na svědomí Angela Merkelová.

Starosta Berlína Michael Müller (zleva), kancléřka Angela Merkelová, ministr vnitra Thomas de Maiziére a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier

Už loni byla kancléřka v očích politiků této strany kvůli uprchlíkům původcem všeho zla v Německu, což zřejmě začnou v příštích měsících opět připomínat.

Pro kampaň před německými podzimními parlamentními volbami, která de facto již dávno začala, to nevěstí nic dobrého. Útočník z Berlína, ať jím byl kdokoli, tak dosáhl toho, že německá společnost vkročí do roku, jež přinese důležitá politická rozhodnutí, hluboce znejistěna.

Německá společnost vkročí do příštího roku hluboce znejistěna
autor: rsc
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.