Libor Dvořák: Rusko oplakává tureckého velvyslance

20. prosinec 2016

Včerejší vražda ruského velvyslance Andreje Karlova v Turecku vyvolala zcela mimořádné reakce po celém Rusku. Rušily se kulturní akce, přijata byla zvýšená bezpečnostní opatření.

Prezident Putin vražedný útok označil za podlou provokaci a v podobném duchu reagoval už i ministr zahraničí Lavrov. Ten se ostatně už dnes po poledni v Moskvě sešel se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavuşoğlu a také se šéfem íránské diplomacie.

Pokud si snad někdo láme hlavu s tím, proč k útoku na ruského velvyslance v Turecku došlo zrovna včera, odpověď je nabíledni: bezprostředním důvodem byla bezesporu zmíněná dnešní moskevská schůzka ministrů zahraničí Ruska, Turecka a Íránu.

Tyto tři země jsou v syrské kampani spojenci a jejich spojenectví snad měl dvaadvacetiletý bývalý turecký policista svým brutálním činem narušit. Pokud snad právě toho hýbalo těmi, kdož atentátníka na jeho oběť nasměrovali, byl jejich kalkul osudově špatný: zejména rusko-turecké vztahy, v nichž se velmi rychle podařilo překonat i krizi po sestřelení ruského bitevníku SU24 z listopadu loňského roku, tato hrůzná epizoda spíše upevní.

Obsahem setkání Sergeje Lavrova s Mevlütem Çavuşoğlu samozřejmě bylo urovnání syrského konfliktu, ale vražda ruského velvyslance v Turecku, mimochodem vůbec první svého druhu v dějinách postkomunistického Ruska, agendu významně pozměnila.

„Tato tragédie nás všechny nutí bojovat s mezinárodním terorismem ještě rozhodněji a činí naše dnešní setkání ještě aktuálnějším,“ konstatoval Sergej Lavrov.

Obsahem setkání Sergeje Lavrova s Mevlütem Çavuşoğlu byl syrský konflikt. Vražda ruského velvyslance agendu významně pozměnila

Msta za ruské angažmá v Aleppu

Jeho turecký kolega Mevlut Çavuşoğlu k tomu dodal: „Rusko a Turecko v poslední době nejen svým národům, ale celému světu ukázaly, čeho mohou dosáhnout v rámci společného úsilí. Jsme odhodláni v této spolupráci pokračovat, tedy pokračovat jak ve snahách o politické urovnání v Sýrii, tak i v tom, co se týče našich dvoustranných vztahů ve všech oblastech.“

Krátce předtím s podobným stanoviskem přišel i ruský prezident Vladimir Putin. Ke stejným závěrům se připojil také íránský ministr zahraničí Zaríf, třetí z trojice šéfů diplomacií tří zemí, kteří dnes v Moskvě rokovali.

Dvaadvacetiletý atentátník při svém včerejším krutém činu na vernisáži fotografické výstavy Rusko očima cestovatele – od Kaliningradu po Kamčatku samozřejmě volal, že jde o mstu za ruské angažmá v Aleppu a za smrt syrských dětí, které zahynuly v ruských vzdušných náletech na toto město.

Skutečným cílem atentátu však zřejmě opravdu bylo rusko-turecko-íránské spojenectví, které sice přináší smrt nevinným syrským civilistům, ale na druhé straně je v boji proti islámskému terorismu přece jen, a to přes veškeré výhrady, objektivně nejúčinnější.

Což je pro Západ důvod k zamyšlení, protože jeho mírotvorné snahy zatím k žádným pozitivním výsledkům v mnohem univerzálnějším blízkovýchodním konfliktu, než je ten syrský, bohužel nevedly.

Vražda ruského velvyslance Andreje Karlova v Turecku vyvolala mimořádné reakce po celém Rusku
autor: ldo
Spustit audio