Jan Fingerland: Berlínský atentát v kontextu

20. prosinec 2016

Další, stejný, a přece jiný. Útoky v Evropě, spáchané islamistickými radikály jsou si v mnohém podobné, ale každý je v určitém ohledu unikátní. V případě berlínské tragédie musíme navíc zatím některé skutečnosti jen odhadovat.

Mnohé napovídá modus operandi pachatele nebo pachatelů. Hromadná vražda pomocí nákladního automobilu je samozřejmě podobná přesně dva roky starému útoku pomocí dodávky ve francouzském Nantes a zejména letošnímu atentátu z Nice, který byl s osmdesáti obětmi ještě mnohem krvavější než ten berlínský.

V Evropě se tak stále častěji objevují útoky, jaké znají v Izraeli. Palestinští útočníci, zejména takzvaní osamělí vlci, kteří nejsou příslušníky některé organizace, nemají snadný přístup ke zbraním. Místo toho používají běžné předměty, ať jsou to nůžky, kuchyňské nože, nebo třeba bagry a automobily.

Francie i Německo

Tento druh nízkonákladového a „nízkotechnologického“ terorismu, možná vystřídá dřívější megaútoky, jako byly bombové atentáty minulého desetiletí v Londýně a Madridu. Jejich nevýhodou je, že nelze pachatele snadno identifikovat předem a zastavit je, navíc nemusí jít o lidi vyslané, cvičené, financované a řízené nějakou organizací. Stačí, když si něco přečtou na internetu – Islámský stát se pak k věci jen přihlásí.

Výhodou naopak je, že tyto činy mají méně obětí. Efekt vyvolání strachu a společenského napětí, případně vražení klínu mezi většinovou společnost a muslimy, je však dosažen skoro stejně účinně. Předvánoční útok však Ústřední rada muslimů v Německu jednoznačně odsoudila.

Útok se odehrál v pondělí večer na vánočním trhu v Berlíně

Nejčastěji útoky postihovaly jiné západoevropské státy, zejména Francii, případně také Belgii a Velkou Británii, tedy země s velkými muslimskými komunitami a silnou angažovaností na Blízkém východě a v Severní Africe, ve vzdálenější minulosti i té nedávné.

Ve Francii také byly poprvé překročeny některé pomyslné hranice, jako je vražda kněze, vyvraždění redakce časopisu nebo právě použití nákladního automobilu proti nahodilým chodcům. Málo se ale mluví o tom, že Francie sice hostí největší evropskou muslimskou menšinu, v posledních letech se v přijímání běženců příliš neangažuje, v tom je její situace velmi odlišná od té německé.

Německá debata

Spolková republika je však v posledním roce a půl stále častějším terčem atentátů, téměř všechny tyto incidenty se odehrály na území bývalého západního Německa, zejména v jeho jižní části. Připomeňme jména jako Würzburg, Ansbach, Mnichov nebo Reutlingen. Pachatelé byli velmi rozmanití, šlo o lidi původem z Iránu, Iráku, Afghánistánu i Sýrie. Ve velkých atentátech se zatím příliš neobjevují pachatelé z řad německých Turků.

Rozličné tyto útoky byly i co do provedení, od útoku sekyrou, přes střelbu na lidi v kavárně až po přípravu exploze. Různé byly i motivace a nelze je vždy snadno označit za projev islámského extremismu. Mnichovský útočník byl zřejmě typickým pomateným střelcem, zatímco pachatel z Reutlingenu pravděpodobně vyřizoval osobní účty se svou obětí.

Pozornost německé společnosti se nyní upírá na teroristickou hrozbu

V případě berlínského atentátu se ví jen to, že zadržený muž pochází z Pákistánu a přišel jako uprchlík, ale není jasné, zda je opravdu pachatelem, nebo přinejmenším hlavním pachatelem, a zda je odněkud řízen, a pokud ano, zda zevnitř Německa nebo třeba právě z Pákistánu.

Pozornost německé společnosti se nyní upírá na teroristickou hrozbu a výroky některých Němců dokonce vyvolávají dojem, že teprve teď do jejich země dorazil nábožensky motivovaný teror. Až do pondělního večera se paradoxně u našich sousedů věnovala větší pozornost otázce kriminality v řadách migrantů a azylantů – ať už šlo o incidenty při silvestrovských oslavách v Kolíně nad Rýnem nebo nedávná vražda mladé dívky, kterou spáchal muž z Afghánistánu.

To se teď možná změní. Nejen v tomto ohledu se 19. prosinec roku 2016 zapíše do německé a evropské paměti.

Hromadná vražda pomocí nákladního automobilu je podobná přesně dva roky starému útoku pomocí dodávky ve francouzském Nantes
Spustit audio