Rok 2016 ministra financí Andreje Babiše: Čapí hnízdo, lex Babiš a zavedení EET

Rok 2016 byl pro miliardáře a šéfa ANO Andreje Babiše čtvrtým rokem v politice. Během něj zaznamenal řadu úspěchů, ale také velký skandál ohledně dotačního podvodu u farmy Čapí hnízdo. Ministr financí přesto nepochybně patří mezi největší politické osobnosti roku 2016.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Rok začal pro ministra financí úspěšně. Začátkem února se mu totiž podařilo po měsících průtahů protlačit Poslaneckou sněmovnou zákon o elektronické evidenci tržeb.

Čapí hnízdo

Jenže radost trvala jen chvíli. Už tou dobou se totiž začaly objevovat informace o tom, že evropský úřad proti podvodům OLAF, začal vyšetřovat 50 milionovou dotaci pro Babišovu farmu Čapí hnízdo. Úřad ověřoval podezření, zda farmu v době získání dotace nevlastnil skrytě Agrofert. To by totiž mohl být podvod, dotace byly určeny jen pro malé a střední podnikatele, nikoli pro obří holding. Ministr financí proto musel vysvětlit, jak to bylo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rok 2016 ministra financí Andreje Babiše (ANO) podle analytičky Českého rozhlasu Elišky Malínské

„Faktem je, že tam přišel investor, který si nepřál být jmenován, a my jsme tam byli strategický partner od začátku, my jsme jim pronajali ty pozemky, poskytli jsme ručení a samozřejmě ty pozemky se pronajali na třicet let, takže se počítalo, že ten projekt bude nějak fungovat, ale bohužel nefungoval a byl ztrátový, on dneska taky není ziskový a my jsme se dostali do situace, že jsme z titulu toho ručení museli ten projekt převzít myslím v listopadu 2013," řekl Babiš.

Jenže vysvětlení nezabralo. Média začala zveřejňovat ministrovy staré tweety, kde o Čapím hnízdu píše jako o svém, a také slova z dokumentu Matrix AB, kde o čapím hnízdu mluví jako o nejlepším projektu, který kdy vymyslel. Babiš tak brzy musel přijít s novým vysvětlením. Na mimořádné sněmovní schůzi oznámil, že hnízdo vlastnili v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

„Proč jsem nechtěl říci jména akcionářů? No protože jsem nechtěl ohrozit svoje děti. Svoji rodinu! To je to nejcennější, co mám! Proto jsem se ne vždy vyjadřoval správně. Nemohl jsem říct pravdu! Toto přece musí každý rodič pochopit!“ obhajoval se Babiš.

Pár dní po Babišově vystoupení navštívil Čapí hnízdo prezident Miloš Zeman, poslanci přerušili mimořádnou schůzi a nad kauzou se alespoň prozatím zavřela voda.

Reorganizace policie

Poté byl v koalici chvíli klid. Až do června. Tehdy ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oznámil svůj plán na reorganizaci části policie a rozpoutal koaliční válku. Vedení sociální demokracie chystanou reformu podporovalo, hnutí ANO ale bylo ostře proti.

Babiš nešetřil ostrými výroky o tom, že chce ČSSD zastavit vyšetřování citlivých případů, že chce ovládnout policii a zničit proslavený policejní UOOZ a jeho šéfa Roberta Šlachtu.

Babišův koncentrák nebo Zemanův dalajlama? Hledáme výrok roku 2016. Zapojte se

Číst článek

Spor ale Babiš prohrál, i když vyhrožoval vypovězením koaliční smlouvy, Chovanec reformu podepsal a Šlachta od policie odešel. Dobrovolně.

Lex Babiš

Další nepříjemná politická rána pro Andreje Babiše přišla v září. Po měsících dohadů a koaličních sporů totiž poslanci jasnou většinou schválili novelu zákona o střetu zájmů, která zásadně dopadne právě na ministra financí. Členům vlády totiž zakazuje vlastnit média a jeho firmám zakazuje přístup k veřejným zakázkám, investičním pobídkám a části dotací.

Problém ale Andreji Babišovi přidělalo hlavně náhlé podzimní zjištění, že nová pravidla pro něj začnou platit už po novém roce. Novelu zákona o střetu zájmů, známější jako lex Babiš, ale v polovině prosince vetoval prezident Miloš Zeman.

Úspěšné volby

Schválení zákona bylo ale pro šéfa hnutí ANO poslední politickou prohrou v roce 2016. V říjnu totiž jeho hnutí jasně vyhrálo krajské a senátní volby a i když následně v řadě krajů skončilo v opozici, jasné percentuelní vítězství udělalo z Babiše a jeho hnutí favorita sněmovních voleb v roce příštím.

Další rok Sobotkova premiérování: Kauza Altner, volební prohry, odvolání Dienstbiera s Němečkem

Číst článek

K tomu mu nahrává ještě v podstatě vydařený start elektronické evidence tržeb a také nečekaně dobré hospodaření státu. Rozpočet by totiž po letech hlubokých ztrát mohl skončit v nečekaném přebytku. A za to Babiš sklízí pochvaly. Tu poslední třeba od prezidenta Miloše Zemana.

„Při projednávání programového prohlášení nové vlády jsem řekl, že pokud se ministru financí s takovým objemem plánovaných rozpočtových výdajů podaří dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, navrhnu ho na Nobelovu cenu za ekonomii. Ještě je prosinec. Těch 55 miliard vykazovaného rozpočtového přebytku se může rozplynout. Počkáme si na leden. Ale kdyby se nerozplynuly, již dnes vám sděluji, že pátrám po adrese nobelovského výboru," řekl Zeman. Prezidentova slova rozhodně nebyla náhodná. Z obou mužů se totiž stávají stále těsnější političtí spojenci.

Marie Bastlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme