Nečesaný je na svobodě. Nejvyšší soud mu přerušil výkon třináctiletého trestu

Lukáš Nečesaný, odsouzený k třinácti letům vězení za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích, je na svobodě. Nejvyšší soud, ke kterému podal dovolání, mu přerušil výkon trestu, dokud o jeho druhém dovolání nerozhodne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Nečesaný

Lukáš Nečesaný | Zdroj: ČTK

„Příkaz k propuštění obviněného už byl doručen příslušné věznici," uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Nynější usnesení o přerušení výkonu trestu však nijak nepředjímá konečné rozhodnutí, zdůraznil Tomíček.

Svůj první zásah v Nečesaného prospěch odůvodnil Nejvyššího soudu pochybnostmi o důkazech. Odvolací Vrchní soud v Praze ale vynesl znovu stejný verdikt. Následovalo druhé dovolání. Podle obhajoby se nepodařilo rozptýlit pochybnosti o Nečesaného vině a mezi provedenými důkazy a skutkovými zjištěními je extrémní rozpor.

Za pokus o vraždu kadeřnice půjde Nečesaný na 13 let do vězení. Rozsudek je pravomocný

Číst článek

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl 10 tisíc korun. Vážně poraněnou ženu našel později její syn. Život jí zachránili lékaři, po útoku trpěla výpadkem paměti.

Nečesaný přiznal, že v kadeřnictví byl. Údajně se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice už ale zavírala, a proto odešel. Tvrdí, že ženu musel napadnout někdo jiný až po jeho odchodu.

Nečesaného usvědčují pachové stopy

Podle Nečesaného policisté „udělali z dvacetiletého kluka na zakázku vraha". Poté, co jej Nejvyšší soud při svém prvním rozhodování propustil z výkonu trestu na svobodu, oženil se a stal se otcem. Poté musel znovu do vězení nastoupit.

Podle soudců mladíka usvědčují například pachové stopy, které se našly na kabelce napadené ženy nebo na vypínači. Nečesaný chtěl zabít kadeřnici kvůli penězům, protože měl dluhy, vyplývá z rozsudku.

Pražský vrchní soud se kauzou zabýval třikrát. Napoprvé ji vrátil královéhradeckému soudu k novému projednání, napodruhé Nečesanému o tři roky snížil původní šestnáctiletý trest s odůvodněním, že pachatel je mladý a že je možné, že se z potrestání poučí. Napotřetí znovu uložil 13 let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme