Vánočka se šafránem a ořechy

Vánočka patří na vánoční stůl

Vánoce si ani my, natož naše babičky neumíme představit bez vánočky – staročesky „štědrovnice“. Toto pečivo má svůj původ v pohanství. Pohané pekli na počest svých bohů rozmanité koláče v podobě pletenců (dnešních vánoček), slunečních kotoučů, měsíčních srpků a hvězd.

První zmínka o ní pochází ze 16. století - za ta dlouhá léta prošla drobnými proměnami. V minulosti se jí říkalo například „húska“, „calta“, „pletenice“, „štědrovice“, „štědrovečernice“, „štricka“, nebo „ceplík“. Dříve vánočku mohli péci pouze cechovní řemeslníci – caletníci. Teprve od 18. století si je začali lidé péci doma sami.

Její původní vzhled se s postupem času měnil na vrkoče a pletence, připomínající betlémské dítě zabalené v peřince. Velikost pletenic byla různá - od malých až po metrové. Kvalita a volba koření k ochucení se částečně lišily. Protože zhotovit pletenici nebylo jednoduché, udržovaly se kolem přípravy těsta a pečení různé praktiky, které měly zajistit zdar díla.

Hospodyně měla zadělávat těsto v bílé zástěře a šátku, neměla mluvit a při kynutí těsta měla vyskakovat do výšky. Dávným zvykem bývalo zapékání mince do vánočky. Kdo peníz při krájení našel, měl na další rok zajištěno zdraví a bohatství. Naopak - připálená nebo „trhlá“ vánočka věštila nezdar.

Ingredience:

1/2 kg celozrnné pšeničné mouky
1/4 l mléka
4 dkg droždí
5 dkg cukru
7 dkg másla
špetka šafránových blizen
1 špetka soli
2 vejce
5 dkg ořechů, na potření máslo a med

Vladimíra Jakouběová

Postup:

Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme jamku a do ní rozdrobíme droždí. Přidáme
2 lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a z okrajů jamky přihrneme mouku. Přikryjeme
a necháme vzejít kvásek. Rozehřejeme mléko s máslem, přimícháme šafrán.

Vzešlý kvásek zamícháme do mouky. Přilijeme vlažné šafránové mléko, přidáme zbývající cukr,
sůl a vejce, zpracujeme hladké těsto a necháme kynout. Ořechy nasekáme a zapracujeme do vykynutého těsta. Rozdělíme na 9 dílů. Z každého dílu vyválíme 50 cm dlouhý pramen.

Upleteme vánočku: první vrstvu ze 4 pramenů, druhou ze 3 a poslední ze 2 těstových pramenů. Konce pramenů k sobě přitiskneme. Vánočku přeneseme na plech a necháme ještě asi 1 hodinu kynout. Potřeme máslem a dáme péct. Upečenou vánočku horkou potřeme máslem, v němž jsme rozpustili med.