Italský parlament schválil vládě miliardovou půjčku na pomoc bankám

Italský parlament ve středu schválil požadavek vlády, aby si mohla vypůjčit až 20 miliard eur, v přepočtu zhruba 540 miliard korun, na podporu bankovního sektoru. Všeobecně se předpokládá, že vláda tento týden podnikne kroky k záchraně třetí největší italské banky Monte dei Paschi di Siena, informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Monte dei Paschi di Siena, nejstarší nepřetržitě fungující banka na světě. Na snímku centrála banky v italské Sieně

Monte dei Paschi di Siena, nejstarší nepřetržitě fungující banka na světě. Na snímku centrála banky v italské Sieně | Foto: flickr.com, CC BY-SA 2.0, Sean X. Liu

Monte dei Paschi ve středu varovala, že by během čtyř měsíců mohla vyčerpat veškerou svou hotovost. Banka se snaží získat dodatečný kapitál od soukromých investorů, aby odvrátila potřebu státního zásahu.

Ministr hospodářství Pier Carlo Padoan ujišťoval, že případná státní záchrana Monte dei Paschi by měla pouze omezený dopad na střadatele.

Nejslabší evropská banka

Banka, která se potýká s velkým objemem nesplácených úvěrů, potřebuje do konce letošního roku získat dodatečný kapitál v objemu pěti miliard eur.

Evropská centrální banka (ECB) tento měsíc odmítla její žádost o poskytnutí více času na zvýšení kapitálu. Monte dei Paschi v červenci neprošla evropskými zátěžovými testy, v nichž byla označena za nejslabší evropskou banku.

Podle zdrojů agentury Reuters by vláda mohla část peněz schválených parlamentem využít rovněž na podporu několika dalších bank a na zajištění dostatečné likvidity v bankovním systému.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme