Venezuelané jsou na tom tak špatně, že dávají pryč své děti

21. prosinec 2016

Hospodářská situace ve Venezuele je už tak katastrofální, že rodiče dávají pryč své děti, aby přežili, píše britský deník Independent. Tři zastupitelstva a čtyři venezuelské dobročinné skupiny potvrdily, že roste počet případů, kdy rodiče předávají děti do státní péče, charitativním organizacím, přátelům či příbuzným. V metropoli Caracasu bylo nedávno nalezeno nemluvně v tašce a ve městě Ciudad Guayanazase našli podvyživeného ročního chlapečka v krabici.

Inflace je už trojciferná a venezuelská měna se skoro zhroutila. „Jak stojí v Bibli, nastává konec dnů,“ prohlásila Zulay Pulgarová, která v říjnu dala svou šestiletou dcerku sousedce. Podle ní je lepší, když dcera bude mít jinou rodinu, než aby se musela živit prostitucí, skončila na drogách nebo zemřela hlady. Zulay má sedm dětí a nezaměstnaného manžela a rodina žije z důchodu ve výši šest dolarů měsíčně. Jelikož jedno kuře stojí polovinu měsíčního příjmu, jedí jen chleba a rýži. Zulayina sousedka Nany Garciová pracuje v obchodě s potravinami a má pět vlastních dětí.

Ve středisku sociálních služeb v jejich regionu Carirubana žádá denně o pomoc více než desítka rodičů, desetkrát víc než loni. Podle ředitelky Marie Salasové je hlavním důvodem nedostatek jídla. Přibývá také případů podvýživy a svrabu u dětí. Venezuelská vláda levicového prezidenta Nicoláse Madura vyhlásila v červnu výjimečný stav. Hospodářský růst je negativní a činí minus osm procent, inflace 482 procent a nezaměstnanost je sedmnáctiprocentní. Maduro se navíc rozhodl stáhnout z oběhu nejpoužívanější bankovku, údajně aby „zvítězil nad mafií“, a zabavil jedné soukromé firmě čtyři miliony hraček, aby je prý na Vánoce rozdal chudým dětem. Měna je tak bezcenná, že ji obchodníci nepřepočítávají, ale váží.

Kdo je na vině?

V průzkumu organizace pro práva dětí Cecodap uvedly dvě třetiny z více než jednoho tisíce oslovených rodin s dětmi v Caracasu, že nemají dost jídla. Levicová vláda přičítá vinu za špatné hospodaření Spojeným státům a opozici, zatímco ekonomové je vysvětlují socialistickou politikou bývalého prezidenta Huga Cháveze a jeho pokračovatele Madura. Hospodářskou krizí trpí nejvíc děti, z nichž mnohé končí na ulici jako žebráci nebo prostitutky a prostituti, varují sociální pracovníci. Potrat je ve Venezuele nezákonný a antikoncepce, včetně kondomů, se dá sehnat jen s největšími obtížemi, píše britský deník Independent.

Díte, novorozenec, miminko

Po několika dnech rabování, akutního nedostatku hotovosti a potyček s policií, které si vyžádaly nejméně jednoho mrtvého, prezident Maduro v sobotu pozastavil stahování bankovek, kterým chce „zvítězit nad mafií“, dodává server Euronews. Lidé stáli v mnohahodinových frontách v bankách a zoufale se snažili bezcenné peníze vyměnit nebo uložit. Maduro také v rámci svého boje proti spekulantům a pašerákům uzavřel až do začátku ledna hranice s Brazílií a Kolumbií. „Máme naprosto pitomou, destruktivní a ekonomicky neschopnou vládu, jejímž jediným cílem je udržet se u moci za každou cenu,“ shrnul situaci ve Venezuele opoziční vůdce Julio Borges.

V pondělí ze Švédska konečně přiletělo 272 beden nových bankovek a další má Venezuela údajně dostat 27. prosince, doplňuje jihoamerický server Telesur. Ty staré chce vláda stáhnout z oběhu až 2. ledna. Minulý týden byly v rámci vládního boje proti „spekulující finanční mafii“ zatčeny desítky lidí a úřady zajistily čtyři miliony bolívarů. Maduro má jasno v tom, kdo za katastrofální situaci v zemi může. Podle něj jde o „mezinárodní sabotáž vedenou americkým ministerstvem financí a nevládními organizacemi s cílem hospodářsky zruinovat národ, vyvolat nepokoje a svrhnout socialistickou vládu“.

autor: gzb
Spustit audio