Kaczyński nabídl opozici smír. Nemá ale právo okupovat parlament, řekl

Opoziční poslanci dál okupují jednací sál Sejmu, před parlamentem přibývají policisté i zábrany, ve Varšavě každý den probíhají demonstrace. Politickou krizi přiživuje a zároveň se snaží hasit hlavní vládní strana Právo a spravedlnost (PiS). Na společném prohlášení předsedy strany Jarosława Kaczyńského, premiérky Beaty Szydlové a předsedů obou komor parlamentu se PiS snažila nabídnout vlídnější tvář. Opozice jejím slovům nevěří. Evropská komise zároveň rozhodla o dalších doporučeních týkajících se právního státu v zemi, Polsko má dva měsíce na odpověď.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference Jarosława Kaczyńského, premiérky Beaty Szydłové a dalších představitelů PiS

Tisková konference Jarosława Kaczyńského, premiérky Beaty Szydłové a dalších představitelů PiS | Zdroj: Reuters

Vládnoucí strana si stojí za svým výkladem pátečních událostí, vše podle ní proběhlo legálně v souladu s Jednacím řádem Sejmu. Jednání se podle maršálka Marka Kuchcińského mohli účastnit všichni poslanci.

Radio TOK FM i videa na sociálních sítích však svědčí o tom, že Parlamentní stráž několik poslanců opozice do sálu nepustila.

Bouřlivá noc v polském parlamentu. Konzervativci hlasovali, opozice a média zůstaly za dveřmi

Číst článek

Konzervativci jsou prý ochotni udělat ústupky, navzdory tomu, že podle nich opozice dopouští protiprávních obstrukcí. Opoziční poslanci už od pátku střídají v nepřetržité přítomnosti v lavicích Sejmu.

"Jsme tu proto, abychom opozici vyslali pozitivní signál, nabídli nataženou ruku. Doufám, že se situace v Polsku brzy vrátí k normálu,“ vzkázal ve středu Kaczyński. Zopakoval svůj dřívější plán na udělení privilegií vůdcům opozice v inspiraci britským parlamentním modelem.

Opozici zkritizoval, protože si podle něj "politická konkurence myslí, že se jí Jednací řád netýká". "Nic jí ale nedovoluje okupovat parlamentní řečniště," pokračoval Kaczyński.

Otázky a odpovědi ke krizi v Polsku: Konzervativci schválili zákon bez opozice i médií. Protesty trvají tři dny

Číst článek

Představitelé opozice dál požadují opakování hlasování o rozpočtu. „Kaczyński si spletl dvě slova na ‚d‘ – demokracii a diktaturu,“ reagovala na slova předsedy PiS bývalá premiérka a místopředsedkyně Občanské platformy Ewa Kopaczová.

Strana PiS znovu popřela, že by chtěla omezit činnost médií. „Nechceme omezit práci novinářů, ale zlepšit podmínky jejich práce,“ řekl maršálek Senátu. V úterý Sejm odvolal dočasný zákaz vstupu reportérů do parlamentu a slíbil, že jakékoli změny ohledně omezení práce médií v jednacím sále bude předem konzultovat s novináři.

EK posílá doporučení

Evropská komise posílá Polsku nová doporučení týkající se právního státu v zemi, Varšava dostala dva měsíce na to, aby zareagovala. Novinářům to po středečním jednání unijní exekutivy řekl první místopředseda komise Frans Timmermans.

Komise podle něj v Polsku vidí systémový problém.Komise posuzovala vývoj, který v Polsku nastal od předcházejících doporučení, vydaných 27. července. Timmermans v souvislosti s děním kolem polského ústavního soudu zdůrazňoval hlavně otázku nezávislosti soudního systému.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme