O prezidentskou nominaci francouzských socialistů se bude ucházet sedm kandidátů

21. prosinec 2016

Po primárkách francouzské pravice budou koncem ledna vybírat levicového kandidáta na prezidenta i vládnoucí socialisté. Jejich kandidát se pak v dubnu zúčastní prezidentských voleb. Francouzská levice, která v nich bude bojovat o politické přežití, vybrala do primárek sedm kandidátů, píše agentura Reuters. Současný prezident François Hollande kandidovat nechce, a média tak připisují největší šance na oficiální nominaci Manueli Vallsovi, který se kvůli kandidatuře vzdal funkce premiéra. Primárek se v posledním lednovém týdnu zúčastní ještě tři další členové socialistické strany, dva ekologové a zástupce Radikální levicové strany.

Na rozdíl od roku 2012, kdy Hollande získal i podporu zelených a krajně levicových stran, je dnes francouzská levice hluboce rozdělená. Hollande si znepřátelil spojence i mnohé členy vlastní strany změnou politiky uprostřed svého mandátu ve prospěch obchodních kruhů. Kromě Vallse se v primárkách utkají bývalý ministr hospodářství Arnaud Montebourg a někdejší ministr školství Benoît Hamon, kteří odešli z Hollandeovy vlády na protest proti jeho příliš liberální hospodářské politice. Dalšími zájemci o stranickou kandidaturu budou bývalý ministr školství Vincent Peillon a jediná žena, někdejší ministryně pro bytovou výstavbu Sylvia Pinelová.

Stejně jako v primárkách pravice může pro levicového kandidáta na prezidenta hlasovat každý, kdo zaplatí jedno euro a podepíše prohlášení, že vyznává socialistické hodnoty. Agentura Reuters připomíná, že průzkumy nedávají velké šance žádnému socialistovi. Podle nich se v druhém květnovém kole zřejmě utkají kandidáti pravice a ultrapravice François Fillon a Marine Le Penová. Prezidentských voleb se zúčastní ještě jeden bývalý ministr hospodářství v Hollandeově vládě, Emmanuel Macron jako nezávislý. Dalšími nezávislými kandidáty jsou krajně levicový Jean-Luc Mélenchon a předseda Strany zelených Yannick Jadot, doplňuje agentura Reuters.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.