V Polsku je podle Evropské komise systémový problém s vládou práva. Do Varšavy poslala další doporučení

Evropská komise má stále vážné výhrady ke stavu práva v Polsku. Ty se týkají především situace kolem ústavního soudu. Do Varšavy tak poslala další doporučení a dala polské vládě dva měsíce na reakci. Pokud Polsko nesjedná nápravu, mohlo by přijít až o hlasovací právo v Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednací sál Sejmu

Jednací sál Sejmu | Foto: Filip Harzer

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans zdůraznil, že Polsko nevyřešilo žádný z problémů, na které ho Brusel upozornil v červenci. Týká se to především jmenování řádně zvolených ústavních soudců, zveřejňování všech rozhodnutí soudu a jeho fungování. Polská vláda ale už dříve tyto výtky odmítla.

Nově ji komise vyzvala, aby nejmenovala nového předsedu ústavního soudu do vyřešení všech sporů o nejvyšší soudní instanci, ani žádného prozatímního šéfa. Právě to ale polský prezident Andrzej Duda mezitím udělal.

Kaczyński nabídl opozici smír. Nemá ale právo okupovat parlament, řekl

Číst článek

Frans Timmermans ve středu poznamenal, že komise zatím nevidí důvod k tomu, aby byla Polsku odebrána hlasovací práva. Do budoucna to ale nevyloučil. Vše bude podle něj záviset na tom, jak polská vláda zareaguje na doporučení Evropské komise a jak se jimi bude řídit.

S odebráním hlasovacího práva musí souhlasit i členské země Evropské unie. Například Maďarsko už avizovalo, že by takový návrh vetovalo.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme