Betonové zábrany v centru Prahy. Česko posiluje po berlínském útoku bezpečnost

Vjezdu do dolní části Václavského náměstí mají zabránit zhruba půl metru vysoké betonové zábrany, které tam odpoledne začaly instalovat Pražské služby pod dohledem policie. Opatření souvisí s pondělním teroristickým útokem v Berlíně, kde do davu lidí na vánočním trhu vjel kamion. Zvýšená bezpečnostní opatření v Česku potrvají minimálně do 2. ledna, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Betonové zábrany v centru Prahy

Betonové zábrany v centru Prahy | Foto: Filip Jandourek

Podrobnosti doplnil radní pro bezpečnost Libor Hadrava z hnutí ANO.

„Byli jsme požádáni, zda bychom mohli instalovat na Václavské náměstí a Staroměstské náměstí zabezpečení v rámci bezpečnostního opatření na svátky a Nový rok. Víceméně jsou to takové betonové bloky, které by měly zabránit případně nějakému vozidlu.“

Policie v Česku zvýšila bezpečnostní opatření krátce po berlínském útoku, který si vyžádal 12 obětí. Týkají se zejména míst, kde se pohybuje velké množství lidí - například vánoční trhy, nádraží nebo obchodní centra.

ONLINE: Policie kvůli útoku v Berlíně hledá Tunisana. Pátrá se nejen v Německu, ale i celém Schengenu

Číst článek

Praha zatím posílila bezpečnostní opatření v MHD a v centru metropole. Strážníci věnují pozornost odloženým věcem, odstaveným vozidlům a jakémukoliv podezřelému chování, uvedl magistrát.

O opatřeních dnes diskutovala pracovní skupina složená ze zástupců magistrátu, Prahy 1 a policie.

„Každá bezpečnostní opatření, která zabrání případnému ublížení na zdraví našich občanů, beru jako povinnost. Nejsou v tuto chvíli důvody k panice, ale naše bezpečnostní systémy jsou plně připraveny," řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Betonové zábrany v centru Prahy | Foto: Filip Jandourek

Skupina rozhodla o instalaci zátarasů na konec Pařížské ulice, tak aby nebyl umožněn vjezd na Staroměstské náměstí, a u Václavského náměstí od ulic Jindřišská a Vodičkova.

Bezpečnost posilují všechna větší města v Česku

Brno po útoku v Berlíně posiluje bezpečnost. Vjezd na náměstí Svobody blokuje cisterna

Číst článek

Policie zvýšila také hlídky v Brně, Jihlavě, Plzni, Ostravě a Liberci. Zablokovala i vjezd i na tamní vánoční trhy.

Kolem plochy Masarykova náměstí v Jihlavě, kde se konají vánoční trhy, byly instalovány těžké betonové květináče, které by měly zamezit možnému vjezdu nákladního vozidla.

V Plzni zvýšili policisté a strážníci dohled nad trhy na centrálním náměstí a v obchodních centrech.

„Během dneška by měly být v centru instalovány z příjezdových směrů k náměstí betonové bloky neboli zátarasy, jež by znemožnily vjezd vozidel na plochu náměstí," řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

ČTK, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme