Speciální český beton umí ochránit tzv. měkké cíle proti útokům nákladními auty

22. prosinec 2016

Veřejná prostranství a budovy by před útoky, jaké nedávno proběhly v Berlíně nebo Nice, mohly ochránit speciálně konstruované květináče. Ty jsou výsledkem výzkumu brněnské Katedry ženijních technologií při Univerzitě obrany a pražského Českého vysokého učení technického.

„Chtěli jsme nalézt řešení, aby nedošlo ke ztrátám na životech, to byla naše hlavní motivace,“ uvedl v Magazínu Leonardo Josef Fládr z Katedry betonových a zděných konstrukcí Stavební fakulty ČVUT.

Útoky nákladními automobily má znemožnit systém prvků drobné architektury jako jsou květináče uložených tak, aby vozidlo nebylo schopné mezi nimi projet.

Celý systém si vědci nechali patentovat, ale detaily záměrně nepublikují. „Zveřejnění toho, jak celý systém funguje, dává návod, jak se dá obejít,“ vysvětlil technik. I proto vědci nabízí výsledky své práce pouze odborníkům a zodpovědným úředníkům na konferencích.

Kromě zábran proti vjezdu automobilů mají čeští vynálezci vyvinutý i systém eliminující šíření tlakové vlny při výbuchu, kdy jsou zvláště velká prostranství náchylná ke ztrátám na životech.

Test pevnosti betonu v tlaku

„Instalování ochranných prvků u pražského Staroměstského náměstí ve směru od Pařížské ulice by mohlo trvat měsíc, maximálně dva. Určitě je třeba do daného území zasáhnout a prvky bytelně založit,“ popsal případný postup Fládr.

Protože jde ale o prefabrikáty, výstavba by měla být velmi rychlá, dodal technik.

Vojenský analytik Lukáš Visingr tuto novou metodu ochrany tzv. měkkých cílů vítá. „Evropa si bude muset konečně uvědomit, že se nachází ve válečném konfliktu a bude se muset začít podle toho chovat. Ať už se jedná o podobné prvky pro budovy, bezpečnostní opatření na veřejných prostranstvích, ozbrojení občanů a tak dále. To všechno si postupně budeme muset osvojit, ať chceme, nebo ne.“

Spoléhat při ochraně proti terorismu na betonové prvky ale nestačí, a to ani když víme, že obdobu českého systému ochranných květináčů z betonu nemají ani v Izraeli, zemi s vysokou úrovni bezpečnostních opatření.

Test pevnosti betonu v tahu

„Vzorem by nám měl být Izrael. Tam teroristické útoky primárně zastaví sami ozbrojení občané, což by měla být i cesta Evropy,“ doporučil Lukáš Visingr.

autoři: pek , oci
Spustit audio