Češi vyvinuli speciální truhlíky. Zastaví útok kamionem podobný tomu v Berlíně

Veřejná prostranství a budovy by před útoky nákladními auty mohly ochránit speciálně zkonstruované lavičky, květináče nebo odpadkové koše z vysokohodnotného betonu. Vyplývá to z výzkumu Fakulty ženijních technologií brněnské Univerzity Obrany a pražského ČVUT.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamion najel v Berlíně do vánočních trhů

Kamion najel v Berlíně do vánočních trhů | Zdroj: Reuters

Výzkum se původně soustředil hlavně na beton odolný proti výbuchu. Experti z ČVUT ho rozšířili po červencovém útoku v Nice, kde pod koly nákladního auta zahynulo přes 80 lidí. „Proto jsme začali na základě speciálních betonů vyvíjet i tyto konstrukční prvky,“ říká Josef Fládr z Katedry betonových a zděných konstrukcí ČVUT.

V ověřovacích testech vědci pracovali s 12tunovým vozem, který proti svým betonovým výrobkům poslali rychlostí 100 kilometrů v hodině. Kinetická energie stroje tak mohla být srovnatelná s kamionem, který vjel do davu v Berlíně.

Dva metry za překážkou by kamion zastavil

„I kdyby ten řidič chtěl, tak bychom mu zabránili v dalším pohybu. Ta překážka by pro něj byla nepřekonatelná. A pokud ano, tak by ji nepřekonal v délce několika desítek metrů, jak se to stalo v Německu, ale třeba metr, dva metry za překážkou by vozidlo bylo v klidu,“ vysvětluje Josef Fládr.

Speciálně upravený beton z dílny ČVUT je připraven na zátěžový test | Foto: Petr Kološ

ČVUT si systém nechalo patentovat. Žádnou konkrétní zakázku ale zatím vědci nezískali. „Máme vyvinutý i systém eliminující šíření tlakové vlny při výbuchu, kde právě velké prostory jsou náchylné k tomu, že pokud by tam někdo záměrně způsobil výbuch, tak abychom eliminovali ztráty,“ říká specialista na takzvané vysokohodnotné betony Josef Fládr.

Betonové zábrany v centru Prahy. Česko posiluje po berlínském útoku bezpečnost

Číst článek

Ochrana pražského Staroměstského náměstí ve směru od Pařížské ulice pomocí těchto prvků by podle Fládrova odhadu mohla trvat asi měsíc nebo dva.

Vojenský analytik Lukáš Visingr tuto novou formu ochrany takzvaných měkkých cílů vítá. „Tohle jsou, řekněme, takové jednotlivé stavební prvky jakési pomyslné mozaiky. Evropa si bude muset konečně uvědomit, že se nachází ve válečném konfliktu, a bude se muset podle toho začít chovat,“ soudí Visingr.

Izrael jako vzor?

Test pevnosti betonu v tlaku | Foto: Petr Kološ

Ani ochranné prvky z vysokohodnotného betonu problém s terorismem nevyřeší. Podle názoru Lukáše Visingra nám může být vzorem Izrael.

„Spoléhají zejména na to, že teroristické útoky zastaví ozbrojení občané. Což by měla být hlavní cesta, kterou by se měla ubírat Evropa,“ říká Visingr. Systém podobný tomu, co si patentovalo ČVUT, tedy ochranné lavičky, koše a květináče z betonu, podle Visingra nemají ani v Izraeli.

Petr Kološ, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme