OSN zřídila komisi pro vyšetřování válečných zločinů v Sýrii, evakuaci z Aleppa brzdí počasí

Organizace Spojených národů zřídila skupinu, která má vyšetřit válečné zločiny v Sýrii. Její vytvoření schválilo Valné shromáždění OSN. V samotné Sýrii se mezitím dokončuje evakuace Aleppa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bombardování Aleppo

Bombardování Aleppo | Zdroj: Reuters

Rezoluci o vzniku vyšetřovací komise navrhlo Lichtenštejnsko a její vznik schválilo 105 zemí. Proti bylo 15, včetně spojenců syrského prezidenta Bašára Asada, Ruska a Íránu. Nový tým má za úkol shromažďovat důkazy o porušování lidských práv a válečných zločinech spáchaných během pěti let občanské války.

Tým by měl spolupracovat s dosavadní vyšetřovací komisí OSN pro Sýrii, která vznikla při radě OSN pro lidská práva. Cílem je získat podklady pro nezávislé vyšetření dění v Sýrii a připravit dokumenty, které by pomohly viníky válečných zločinů potrestat před mezinárodními soudy.

Sedmiletá Bana je v bezpečí, její tweety z Aleppa sledoval celý svět

Číst článek

OSN také zveřejnila závěry vyšetřování zářijového útoku na humanitární konvoj u Aleppa. Vyšetřovatelé zjistili, že konvoj zasáhlo mnoho druhů munice z víc než jen jednoho letounu nebo jednoho typu letounu. Konkrétního pachatele vyšetřovatelé určit nedokázali.

Konstatovali ale, že takto zaútočit mohly v danou dobu syrská armáda, ruské letectvo, které ji podporuje, nebo mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. Zapojení americké koalice je ale podle komise vysoce nepravděpodobné. Ostatně v okolí Aleppa v tu dobu operovala ruská a syrská armáda, nikoli Američané. Washington z útoku, po kterém zemřelo nejméně 10 lidí, obviňoval Moskvu. Rusko ale obvinění odmítlo.

Evakuaci brzdí počasí

V Sýrii pokračuje evakuace lidé z obležené části Aleppa. Podle exilové Syrské organizace pro sledování lidských práv už město opustili skoro všichni povstalečtí bojovníci. Rebelové už prý drží jen jeden opěrný bod v západní části města. To ale odmítli potvrdit zástupci Spojených národů i humanitárních organizací, které na evakuaci dohlížejí. Vyklízení města a také dvou šíitských vesnic obklíčených povstalci komplikují vzájemná obvinění obou stran z toho, že operaci blokují, ale i mrazivé počasí.

Část uprchlíků z Aleppa je i přesto už v Turecku. Mezi nimi i jedna z celosvětově nejviditelnějších postav posledních dnů z obleženého Aleppa, sedmiletá Bana Abedová, která spolu se svou matkou přes sociální sítě posílala zprávy o tom, jak poslední dny obléhání dopadaly na civilisty.

Turecký prezident Erdogan přijal Banu al-Abedovou, která s matkou tweetovala z Aleppa | Foto: Reuters

Jsme připraveni přijmout zraněné z Aleppa, hlásí Izrael. Se Sýrií je přitom formálně ve válce

Číst článek

S dívkou se setkal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, což mu u mnoha lidí zvýšilo popularitu. Na druhé straně Ankaru nepotěšily zprávy z bojiště v Sýrii.

Turecká armáda tam jedné z povstaleckých koalic pomáhá dobýt město al-Báb severně od Aleppa z rukou samozvaného Islámského státu. Během středy v bojích o město zemřelo 14 tureckých vojáků a dalších 33 utrpělo zranění. To jsou největší ztráty turecké armády od června, kdy se zapojila do pozemních operací v Sýrii.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme