Chobotnice? Rejnok? Není možné jen tak vzít architekturu odněkud a postavit ji jinam, tvrdí exprimátor

23. prosinec 2016

Praha chce na pražské Štvanici postavit novou koncertní halu. Mohl by tu stát takzvaný Rejnok od architekta Jana Kaplického. Je dobře, že konečně budeme mít něco z díla světově uznávaného architekta? Schází Praze moderní architektura?

„Praha určitě bezpodmínečně potřebuje nový koncertní sál,“ uvedl v pořadu Pro a proti pražský radní pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví a cestovní ruch Jan Wolf (KDU-ČSL).

Podle něj je ostudou, že od revoluce v podstatě nevznikla žádná budova z veřejných finančních prostředků, která by mohla tvořit kulturní a historický odkaz.

„My se tady pořád bavíme o projektech, které by měly být, ale ve finále za těch 25 let nic nevzniklo. Takže už je potřeba, aby někdo vzal politickou odpovědnost a řekl: udělejme to,“ shrnul motivaci vedení Prahy Wolf.


Musíme si uvědomit, že veřejnost je rozpolcená. Je proto potřeba vzít odpovědnost do ruky a říct bude to tak, nebo tak. Já neříkám, že s Rejnokem uspějeme, ale minimálně rozpoutáme diskuzi, která řekne: v Praze se musí začít stavět koncertní sál. Jan Wolf

Bývalý primátor hlavního města Prahy a architekt Jan Kasl souhlasí, že metropole určitě novou koncertní síň potřebuje. „Jenom by se měla dobře umístit, což je také složité.“


Já jsem byl velký fanda knihovny i Rejnoka, a velmi jsem jim fandil, ale na tom místě, kam byly navrženy. Architektura se nedělá jako buňka na kolech, která se tahá… Ani rejnok, ani chobotnice nebyly navrženy na to, aby, když zůstaneme v té říši zvířat, se pohybovaly v různých teráriích. Jan Kasl

„Štvanice není jako místo ideální, nejen z důvodů povodňových ale i z hlediska přístupnosti a koncepce pražských ostrovů, kam se taková významný budova nedá umístit,“ připomněl exprimátor.

Ten je přesvědčen, že není možné jen tak stěhovat Kaplického knihovnu z Letné na Maniny nebo Rejnoka z Budějovic do Prahy. „Za chvíli odstěhujeme Hradčany někam na Karlštejn.“

„Není možné vzít architekturu odněkud a postavit ji jinam jen proto, že mám k tomu autorská práva. Navíc, bavíme se o stavbě z veřejných prostředků, a to nejde udělat bez veřejné soutěže,“ upozornil na další obtíž spojenou s možnou výstavbou Kaplického stavby Jan Kasl.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio