Uber musel kvůli sporu s úřady stáhnout samořídící auta z ulic San Franciska

Americká společnost Uber Technologies, která provozuje alternativní přepravu, stáhnula svá auta bez řidiče z ulic San Franciska. Firma musela zastavit program přepravy takzvanými autonomními auty, který spustila před týdnem, kvůli sporu s regulátorem, uvedla agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uber

Uber | Zdroj: Reuters

Kalifornský úřad pro motorová vozidla ve středu oznámil, že zrušil registraci 16 samořídícím vozům firmy Uber, protože neměly řádné povolení. Za poslední týden úřad požadoval, aby Uber zastavil svůj program a splnil předpisy, které vyžadují speciální povolení k testování samořídících vozů na veřejných komunikacích. Uber tvrdil, že nemusí mít povolení, protože jeho vozy vyžadují trvalé sledování provozu osobou v autě.

San Francisco bylo druhým testovacím místem pro autonomní vozy Uberu. Poprvé představila firma samořídící vozy v září v Pittsburghu.

Auta bez řidiče nejsou sci-fi. Uber začal s testováním

Číst článek

Kalifornie definuje autonomní vozy jako ty, které jsou schopné jezdit bez aktivní fyzické kontroly nebo monitorování člověkem. Uber tvrdil, že zákon se nevztahuje na jeho vozy, které nemohou být v autonomním režimu neustále. Na předních sedadlech sedí řidič a technik, kteří přebírají často kontrolu při složitých dopravních situacích, například v oblastech, kde se pracuje na silnici nebo u přechodů pro chodce.

Získání povolení je všeobecně považováno za opatření veřejné bezpečnosti, protože nařízení rovněž vyžaduje, aby firmy poskytovaly úřadu pro motorová vozidla zprávy o nehodách. Uber si stěžoval, že jeho domovský stát dává přednost složitým pravidlům před technologickými inovacemi.

Zatím není jasné, zda Uber požádá o povolení, nebo jednoduše přesune své samořídící vozy do jiného státu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme