Virtuální prohlídka: projděte se naposledy legendárním knihkupectvím Fišer

Přesně na Štědrý se slavné knihkupectví Fišer, známé z filmu Vrchní, prchni!, otevře naposledy. Majitelé se rozhodli skončit, mimo jiné i kvůli neshodám o podmínkách nájmu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihkupectví Fišer po léta sloužilo zákazníkům v pražské Kaprově ulici

Knihkupectví Fišer po léta sloužilo zákazníkům v pražské Kaprově ulici | Foto: Filip Jandourek

Adresu Kaprova 10, která spojuje Staroměstské náměstí s náměstím Jana Palacha, znají nejen studenti nedaleké Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, ale i nejeden zvědavec, který si chtěl prohlédnout prostory z filmu Vrchní, prchni!

Sídlí v něm slavné knihkupectví Fišer, do kterého už 83 let chodí milovníci nejen náročné literatury.

 
Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Že se poslední dobou v obchodě dveře netrhnou, není však jen kvůli blížícím se vánočním svátkům. Symbolicky na Štědrý den se dveře u Fišera v jednu hodinu po poledni zavřou naposledy. Majitelka Anna Rezková Horáčková, která je zároveň šéfkou nakladatelství Paseka, se totiž nedohodla s družstvem Rovnost a dostala výpověď z nájmu. Knihkupectví tak po desítkách let končí.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

A právě i kvůli poslední možnosti "koupit si knížku u Fišera" si na nezájem zákazníků knihkupectví rozhodně stěžovat nemůže. Ostatně až do poslední chvíle si na sebe vždy dokázalo vydělat.

Knihy od shora až nahoru. Interiér obchodu se za roky, co v Kaprově ulici sídlí, prakticky nezměnil. Bohumil Fišer do obchodu přišel v 60. letech. Později si prostory pronajal a coby vedoucí i občasný prodavač v jedné osobě tady zůstal až do roku 2007, kdy zemřel.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

A pak po známých schodech nahoru, kudy si herec Josef Abrhám coby filmový knihkupec ve Vrchní,prchni! vodil ženy, které sváděl.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Knihkupectví Fišer funguje už od roku 1933. Celý dům také sloužil jako dílny a byty pro pracovníky Družstva drobných řemeslníků a živnostníků.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Dnes už se zde vedoucí Aleš Miříčka vyřizuje poslední e-maily a faktury. Po Štědrém dnu se začne celé knihkupectví vyklízet.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Ve druhém patře stejného domu v Kaprově ulici dokonce bydlela rodina hudebního skladatele Jaroslava Ježka. Jeho Tmavomodrý pokoj, který vznikl na návrh architekta Františka Zelenky, je dnes součástí Národního muzea a přístupný veřejnosti.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Ve středu 21. prosince se v knihkupectví také konala tryzna, na které literární historik a kritik Martin C. Putna četl z Lukášova evangelia, poté měl proslov k samotnému konci obchodu. „To je průser, že zde končí toto knihkupectví,“ prohlásil. Knihkupectví Fišer označil za „podstatnou část české kultury 20. století a místo, kde se lidé snažili hledat pravdu“.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme