První Čech, který chtěl k Islámskému státu, je obžalován. Hrozí mu až výjimečný trest

Po necelém roce míří k soudu případ Jana S., jehož policie stíhá za pokus přidat se k bojovníkům Islámského státu. Státní zástupce na Jana S. ve čtvrtek podal obžalobu, hrozí mu až výjimečný trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr války Islámského státu Umar Šišání

Ministr války Islámského státu Umar Šišání | Foto: zdroj: YouTube.com, video Islámského státu

"Ke krajskému soudu v Plzni byla podána obžaloba na obviněného Jana S. Žalovaný skutek byl kvalifikován jako příprava zločinu teroristický útok. Je ohrožen trestem odnětí svobody od 12 do 20 let nebo i výjimečným trestem," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu dozorující státní zástupce Jakub Kubias.

Jana S. zadrželi turečtí policisté na letišti v Istanbulu během přestupu na let do města Gaziantep, které leží poblíž turecko-syrské hranice. Právě odtud zájemci o boj v řadách teroristické organizace Islámský stát vyrážejí do Sýrie. Poté, co se jim přiznal, že chtěl pokračovat do Sýrie a tam se připojit k IS, ho poslali zpět do Česka. Tuzemští vyšetřovatelé mladíka nejdříve vyšetřovali na svobodě kvůli pokusu o účast na organizované skupině.

Policie navrhuje obžalovat Čecha, který se chtěl připojit k Islámskému státu

Číst článek

Na základě jeho výpovědi ale zostřili klasifikaci: začali ho stíhat kvůli teroristickému útoku ve fázi přípravy a soud ho poslal do vazby. "Chystal se zabíjet americké a ruské vojáky bojující proti Islámskému státu, ale připouštěl i to, že by popravoval. Uvedl, že by si lidi určené k popravě vybíral a neprováděl by je tak brutálně. Je třeba vidět, že se chtěl stát vojákem, který podléhá rozkazům, navíc měl navštěvovat právě webové stránky se záběry brutálně prováděných poprav. Předmětem útoku tedy podle něj mohli být i civilisté," vysvětlil svoje rozhodnutí Krajský soud v Plzni.

Janu S. tak hrozí od letošního července nejméně 12 let vězení a vyšetřování na tom zjevně nic nezměnilo. Psychologické a psychiatrické posudky ukázaly, že je příčetný, a odblokovaly tak cestu k obžalobě. Jan S. podstoupil na závěr vyšetřování výslech, ale kriminalistům nic nového neprozradil. "On se k ničemu nevyjadřuje, k věci nic nového neřekl," uvedl Kubias. Mladík odmítl také vazební zasedání, na němž se mělo rozhodovat o jeho propuštění na svobodu. Soudce tak nakonec "od stolu" rozhodl, že ve vazbě zůstane.

Muži přitěžuje fakt, že se na cestu důkladně připravil. Koupil si jednosměrnou letenku do tureckého města Gaziantep, odkud zájemci o rozšíření řad Islámského státu vyrážejí k hranici se Sýrií. Rezervoval si dokonce vůz, kterým chtěl pokračovat na turecko-syrskou hranici.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme