Finská firma chce mít ze zbytků vánočních hodů obnovitelný zdroj energie

22. prosinec 2016

Finsko je podle britského deníku Independent průkopníkem získávání energie z obnovitelných zdrojů. Nepřekvapí tedy, že finská společnost Neste plánuje ekologické zužitkování všeho, co zbude ze štědrovečerní tabule. Kampaň zaměřená na využití tohoto specifického druhu odpadu dostala název Kinkkutemppu neboli Kouzlení se šunkou. V jejím rámci mohou finské rodiny odevzdávat tučné odřezky šunky a další tuky, které se jim nechce konzumovat. V rafinerii Porvoo se pak změní v ekologickou naftu.

Podle inženýrů z Neste by tuk z jedné šunkové kýty mohl pohánět ve formě nafty vozidlo asi dva kilometry. Vzhledem k tomu, že každé Vánoce se ve Finsku vyrobí sedm milionů kilogramů šunky, jedno auto by jen z tohoto tuku třikrát objelo zeměkouli. Šéf Kinkkutemppu Osmo Kammonen se domnívá, že jde o první projekt tohoto druhu na světě. „Časem se nespotřebované tuky z kuchyně budou používat v dopravě zcela běžně,“ řekl Independentu. „Určitě to problém s emisemi oxidu uhličitého nevyřeší, ale oceán také tvoří malé kapky. Někde je třeba začít,“ dodal.

Kinkkutemppu je neziskovou organizací, má však k dispozici rafinerii, skládky odpadů, obchodní síť, tukové závody, chemičku i čističku odpadních vod. Zisk z ekologické „vánoční“ nafty by šel podle ředitele firmy na charitu.

Odpad jako užitečný zdroj

Viceprezident Neste pro udržitelný rozvoj Simo Honkanen tvrdí, že přebytečný tuk každoročně komplikuje život domácnostem i zdrojům pitné vody. Než ho posílat do kanalizace, lze jej využít jako energetický zdroj. „Je to novátorský nápad. I když využití zatím nebude nijak ohromující, chceme ukázat, že k dobrému cíli mohou sloužit i běžné každodenní odpady,“ řekl Independentu.

„Ve srovnání s fosilními palivy má ekologická nafta obrovské přednosti – produkuje o 90 procent méně škodlivých emisí,“ říká Honkanen. Hlavním cílem jeho kampaně je prokázat, že Finsko se může stát první recyklující bioekonomikou na světě. V takovém systému by k udržitelnému rozvoji napomáhala každá rodina.

Finsko je podle Independentu jednou z ekologicky neuvědomělejších zemí světa. Letos zaujalo v žebříčku environmentální výkonnosti a rentability EPI jedno z předních míst. Počátkem prosince se vláda vyslovila pro úplný zákaz spalování uhlí, čímž by se z Finska stala první země fungující výlučně na „zelenou“ energii.

autor: smi
Spustit audio