Nejsmutnější vánoční trh otevřel brány. Místo teroristického útoku v Berlíně opět zaplnili návštěvníci

Vánoční trh na berlínském náměstí Breitscheidplatz, který v pondělí zasáhl útok, se ve čtvrtek po 11.00 znovu otevřel návštěvníkům. Nedlouho po otevření mezi stánky s tradičními pochutinami a vánočními dárky proudily stovky návštěvníků. Strach lidé najevo nedávali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlínský trh je znovu otevřen

Berlínský trh je znovu otevřen | Foto: Pavel Polák

„Žádný strach nemám,“ řekl jeden z návštěvníků, který se představil jako Dražen. Je z Černé hory a do Berlína se přistěhoval před 26 lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodaje ČRo v Německu o nejsmutnějším trhu na světě, který opět otevřel své brány

„Ne, nemáme strach, všechno je dobře chráněno,“ poznamenala asi šedesátiletá důchodkyně, která vánoční trh navštívila se svým vnukem. „Přišli jsme, abychom ukázali solidaritu se zemřelými,“ poznamenala s tím, že znovuotevření trhu tak brzy po tragédii, která si vyžádala 12 životů, v ní vyvolává smíšené pocity.

I když mezi nazdobenými stánky s klobásami, preclíky nebo perníky a svařeným vínem na první pohled není poznat rozdíl oproti jakémukoli jinému vánočnímu trhu v Německu, najde se několik míst a věcí, které pondělní zběsilou jízdu kamionu a její oběti připomínají.

ONLINE: Hledaný Tunisan na internetu zjišťoval, jak se vyrábí bomba, tvrdí New York Times

Číst článek

V uličce, kterou se černý nákladní vůz trhem řítil, je sice velká většina stánků znovu otevřená, několik jich ale chybí, protože je kamion srovnal se zemí. Jak v přímé dráze kamionu, tak na dalších místech na trhu u Pamětního kostela císaře Viléma (Gedächtniskirche) i v jeho okolí vznikla spontánně pamětní místa, kam i dnes lidé nosí květiny a svíčky.

U jednoho takového památníčku se mezi stovkami plápolajících svíček dají najít rovněž izraelská a polská vlajka. Připomínají národnost dvou obětí pondělního útoku. U dalšího visí plakáty s nápisy odmítajícími nenávist nebo takové, které se jen ptají „Proč?“

Nejzřetelněji je ale rozdíl oproti pondělku vidět na výrazně přísnějších bezpečnostních opatřeních i přítomnosti desítek televizních štábů a dalších novinářů z celého světa. Ulice, kterou útočník na trh vjel, zůstává z obou stran zavřená, a odkloněna je tak i hromadná doprava. Kolem celého trhu vyrostly asi čtyři metry dlouhé a přes metr vysoké betonové bloky. Co chvíli také mezi návštěvníky pravděpodobně nejlépe střeženého vánočního trhu na světě prochází skupinky tří až čtyř policistů vyzbrojených samopaly.

Většina ostatních ze zhruba šesti desítek trhů se v německé metropoli otevřela návštěvníkům už ve středu, zpřísněná bezpečnostní opatření jsou ale patrná i na nich.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme