Nejhledanější muž Evropy? Tunisan podezřelý z útoku v Berlíně nemá fotografii v databázích hledaných osob

Němečtí policisté po pondělním útoku na adventním trhu v Berlíně už víc než 24 hodin pátrají po mladém Tunisanovi. Vypadá to ale, že ani po dni od zveřejnění fotografie Anise Amriho nefiguruje jeho jméno v mezinárodních databázích hledaných osob.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anis Amri podezřelý z teroristických útoků na vánočním trhu v Berlíně.

Anis Amri podezřelý z teroristických útoků na vánočním trhu v Berlíně. | Zdroj: Reuters

Čtyřiadvacetiletý Tunisan podle všeho není v mezinárodní policejní databázi interpol a ani v databázi nejhledanějších osob v Evropě, za kterou stojí sdružení policistů ENFAST a Europol. Není ani v databázi českých policistů.

Kvůli událostem v Berlíně zpřísňuje bezpečnostní opatření i česká policie, a to třeba na vánočních trzích. Podle informací Českého rozhlasu například v Liberci policisté fotografii podezřelého Tunisana u sebe nemají. Podle Policejního prezidia jsou policisté s podobiznou Anise Amriho seznámeni.

ONLINE: Další důkazy ukazují, že za útokem v Berlíně je pravděpodobně hledaný Tunisan

Číst článek

„Tuto podobiznu muže zveřejnila přímo německá policie, tudíž je tato fotografie volně dostupná jak našim policistům, tak široké veřejnosti. Naši policisté dále mají přístup do tzv. Schengenského informačního systému, v němž informace o hledaném naleznou,“ říká mluvčí prezidia Ivana Nguyenová.

Podle bezpečnostních expertů je ale tristní, když policisté v terénu u sebe nemají fotografii v současné době nehledanějšího muže Evropy.

„Mobily mají všichni a poslat obrázek není žádný problém. Hledaná osoba se tu může vyskytnout a měli by ji tu mít v databázi a při ruce, aby ten obličej měli čerstvě v paměti,“ tvrdí bezpečnostní expert Jan Schneider.

Německé úřady vypsaly za pomoc s dopadením podezřelého Tunisana odměnu 100 tisíc eur, což jsou v přepočtu skoro tři miliony korun.

Databáze hledaných osob Policie ČR | Foto: Policie ČR

Nejhledanější muži v Evropě | Foto: Europol

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme