Syrská vláda převzala kontrolu nad Aleppem. Město opustil poslední konvoj s evakuovanými

Druhé největší syrské město Aleppo je opět celé pod kontrolou vlády, oznámila ve čtvrtek syrská armáda. Byla tak ukončena čtyři roky trvající nadvláda povstalců nad některými částmi města. Z obléhaných oblastí také odjel poslední konvoj s rebely i civilisty. Jde o největší vítězství syrské armády nad povstalci od začátku války v roce 2011, poznamenala agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo už podle BBC opustilo nejméně 6400 lidí (ilustrační foto)

Aleppo už podle BBC opustilo nejméně 6400 lidí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Armáda ve svém prohlášení odvysílaném v syrské televizi oznámila, že v Aleppu znovuobnovila „bezpečnost“. „Díky krvi našich mučedníků a obětem z řad našich statečných ozbrojených složek a jejich spojenců může velení armády oznámit návrat bezpečnosti do Aleppa, které se zbavilo terorismu a teroristů,“ uvedla armáda.

Evakuace začala před týdnem. Podle mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže Kristy Armstrongové bylo za tu dobu z města evakuováno kolem 34 tisíc lidí.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura uvedl, že je třeba vyhnout se v Sýrii dalším těžkým bitvám, jako byla ta o Aleppo. Hrozí to podle něj v Idlibu. „Teď je čas obnovit politický proces a využít obnovené jednoty v Radě bezpečnosti,“ řekl. Rada tento týden odhlasovala rezoluci povolující vyslat další pozorovatele OSN k monitorování evakuace Aleppa.

K dobytí města pomohla syrskému režimu ruská armáda, která je v Sýrii od loňského září. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve čtvrtek řekl, že při ruském bombardování bylo v Sýrii „zlikvidováno“ 35 tisíc bojovníků.

Aleppo bylo poslední významnou baštou odpůrců syrského režimu. Povstalci východní část města obsadili v roce 2012. Nyní byli stejně jako evakuovaní civilisté odváženi hlavně do oblastí, které jsou v rukou opozice a také radikálních skupin. Útok na Aleppo začal letos v únoru, boje trvaly skoro 11 měsíců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme