Judista Krpálek zvítězil v anketě Sportovec roku. Ukončil tak desetiletou nadvládu žen

Judista Lukáš Krpálek se stal vítězem 58. ročníku odborné ankety Sportovec roku 2016 vyhlašované Klubem sportovních novinářů. Krpálkovým vítězstvím tak skončila nadvláda žen. Poslední muž, který ocenění získal, byl v roce 2005 hokejista Jaromír Jágr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Krpálek titul Sportovec roku neobhájí

Lukáš Krpálek titul Sportovec roku neobhájí | Foto: Filip Jandourek

Lukáš Krpálek je prvním judistou, který v anketě vyhrál. Hlasy si zasloužil hlavně na olympijských hrách v Riu de Janeiru, kde jako jediný Čech získal zlatou medaili.

„Tohle je nádherná tečka. Jsem hrozně pyšný na sezonu, která byla, a doufám, že na úspěchy navážu i nadále. Ještě jednou děkuji všem novinářům, kteří mi dali hlas. A děkuji i rodině za to, že mě podporovala i v době, kdy se mi nedařilo nebo i v období, kdy jsem chtěl skončit,“ řekl v přímém přenosu České televize Lukáš Krpálek. Zároveň vyzdvihl i výkony ostatních sportovců a řekl, že takové ocenění by si zasloužilo více z nich.

Na sportovním galavečeru v roce 2008 byl zvolen juniorem roku a o rok později skončil ve stejné kategorii druhý. V hlavní anketě se v nejlepší desítce objevil poprvé v roce 2014, kdy byl osmý. Loni nepostoupil do finále a skončil třiadvacátý.

Na druhém místě letos skončil rychlostní kanoista Josef Dostál. V Riu získal bronz se čtyřkajakem a v individuální disciplíně dosáhl na stříbro, které ho, jak přiznává, motivuje do dalších let. Letos ovládl anketu Armádní sportovec roku.

Nejlepší žena a celkově třetí v pořadí byla biatlonistka Gabriela Koukalová, vítězka Světového poháru. Čtvrté místo patří dalšímu olympijskému medailistovi bikerovi Jaroslavu Kulhavému, který si v cross country vyjel stříbro. Po čtvrté v kariéře byl v listopadu zvolen Králem cyklistiky.

Pátá byla tenistka Karolína Plíšková, která se letos po triumfu na turnaji v Cincinnati stala českou jedničkou a nyní je šestou nejlepší hráčkou světa. Šestá skončila rychlobruslařka Martina Sáblíková, která vyhrála Světový pohár, získala tři tituly mistryně světa a je i mistryní Evropy ve víceboji. Sedmá pozice patří olympijskému bronzovému medailistovi ve vodním slalomu Jiřímu Prskavci.

Biatlonistka Gabriela Koukalová | Foto: Filip Jandourek

Další bronzový medailista z Ria veslař Ondřej Synek skončil na osmém místě. Devátou příčku obsadila bronzová oštěpařka z Ria Barbora Špotáková.

Desáté místo patří sportovnímu lezci Adamu Ondrovi, který si své místo zasloužil obdivuhodným výkonem. Zdolal nejstrmější a nejhladší cestu na stěně El Capitan v Yosemitském národním parku v Kalifornii.

Nejlepším kolektivem roku 2016 byly znovu zvoleny tenistky České republiky, které obhájily vítězství v prestižním Fed Cupu. Druhý skončil bronzový čtyřkajak (Havel Daniel, Trefil Lukáš, Dostál Josef, Štěrba Jan) a třetí byla vyhlášena ženská biatlonová štafeta (Puskarčíková Eva, Charvátová Lucie, Vítková Veronika, Koukalová Gabriela).

80 let od zisku zlata

Juniorskou kategorii, kterou vyhlašuje Nadace České sportovní reprezentace, ovládla výškařka Michaela Hrubá. Získala titul juniorské mistryně světa ve skoku vysokém. Druhé místo obsadila krasobruslařská dvojice Anna Dušková a Martin Bidař a třetí byl juniorský mistr světa v severské kombinace Tomáš Portych.

Sportovní legendou byl vyhlášen in memoriam gymnasta Alois Hudec. Od jeho zisku zlata na kruzích v Berlíně 1936 právě letos uplynulo 80 let, a i proto získal Cenu Emila Zátopka, kterou převzal jeho pravnuk Tomáš Zeman.

1. Lukáš Krpálek (judo) 1 642 bodů

2. Josef Dostál (rychlostní kanoistika) 1 226 bodů

3. Gabriela Koukalová (biatlon) 1 193 bodů

4. Jaroslav Kulhavý (horská kola) 1 056 bodů

5. Karolína Plíšková (tenis) 790 bodů

6. Martina Sáblíková (rychlobruslení) 759 bodů

7. Jiří Prskavec (vodní slalom) 662 bodů

8. Ondřej Synek (veslování) 656 bodů

9. Barbora Špotáková (atletika) 613 bodů

10. Adam Ondra (sportovní lezení) 601 bodů

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme