Muž při darování krve zatajil žloutenku, od soudu odešel s podmínkou

Soud v Česku poprvé pravomocně potrestal dárce krve za to, že nakazil jiné pacienty žloutenkou. Muž lhal v dotazníku před placeným odběrem plazmy a tak ho lékaři nevyřadili. Jenže plazma se dostala ke třem pacientům, kteří se tak nakazili žloutenkou typu C.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Darování krve

Darování krve | Foto: Filip Jandourek

Jak zjistil Radiožurnál, jedná se o první případ, kdy dárce krve dostal krev za to, že zatajil důležité informace v dotazníku. Soud tak muže potrestal pětiměsíčním trestem vězení s podmínkou na 1,5 roku. Rozhodnutí je pravomocné.

„Trestní příkaz se obviněnému podařilo doručit prostřednictvím policie. Obviněný proti tomuto trestnému příkazu posléze nepodal odpor, proto rozhodnutí nabylo právní moci,“ potvrdil mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Vladimír Lajsek.

Vědci vynalezli umělou krev v prášku. Vypadá jako mletá paprika

Číst článek

Na nakaženého dárce krve upozornili lékaři infekčního oddělení motolské nemocnice, kde se muž léčil kvůli žloutence typu C.

Ta se přenáší krví a v drtivé většině případů jde o injekční uživatele drog. Muž se přiznal, že v minulosti drogy bral.

„I když se jevil, že má několik vpichů v loketních jamkách, tak zarytě odmítal jakékoliv užívání drog. Přiznával, že před několika lety užíval pervitin intravenózně, ale teď je tak deset let čistý,“ říká lékař Gregorij Mesežnikov.

Na nemoc ukazují protilátky po prodělané nemoci. Ty tělo vytváří i půl roku. Muž jich měl málo, protože přišel krátce po nákaze, a testy tak ukázaly negativní výsledek. Podobně je to s testováním třeba viru HIV.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme