Fotku pardubického astronoma NASA vybrala jako snímek dne

23. prosinec 2016

Pardubický astronom a fotograf Petr Horálek už poněkolikáté přesvědčil Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) o kvalitách svých snímků. Jeho fotografie noční oblohy nad Vodní nádrží Seč je dnes snímkem dne!

NASA dnes publikovala snímek Petra Horálka „Kdysi dávno za zimního slunovratu“. Za celou dvacetiletou historii APODu je to teprve popáté, kdy snímek dne NASA ukazuje nějaký vzácný pohled nad Českem, a zároveň již potřetí jde o snímek stejného autora, Petra Horálka.

Malý princ z Pardubic

Astronomický snímek dne NASA 23. prosince 2016 ukazuje nezvyklou panoramatickou fotografii ve stylui tzv. malé planety. Jde vlastně o autoportrét, protože na snímku můžete vidět Petra Horálka na břehu Sečské přehrady, jak vyhlíží směrem nad obzor k jasné planetě Venuši, která je právě v průběhu letošní zimy nejlépe vidět nad jihozápadem jako „večernice“.


APOD – Astronomy Picture Of the Day
Snímek, který každý den ukazuje nejzajímavější astronomickou fotografii světa podle NASA.

Kromě toho je možné vidět oblouk Mléčné dráhy, stopy zvířat ve sněhu a nad vzdálenými lampami se tyčí jasné světelné sloupy, které se vytvořily na padajících ledových krystalcích v mrazivém vzduchu a které dodaly kompozici ještě větší kouzlo.

Celá kompozice připomíná „Malého prince“ od Antoina de Saint-Exupéryho, což byl také autorův záměr, a právě toto zaujalo správce APODu natolik, že byl snímek nakonec vybrán.

Nejde o první úchvatný snímek Petra Horálka od sečské přehrady. Letos v červenci Český rozhlas publikoval na webu snímek "hvězdného vodopádu", který následně obletěl celou republiku.

Mléčná dráha nad vodní nádrží Seč

Čtěte také

autor: pta
Spustit audio